Facebook | Kontakt

Domowy sorbet bananowy bez cukru

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.

Produkty do zrobienia domowego sorbetu bananowego bez cukru

  • Banany: 2 sztuki
  • Cytryna: 2 łyżki soku z cytryny

Sprzęt do przygotowania sorbetu bananowego bez cukru w domu

  • Miska
  • Tarka
  • Naczynie, które zmieści się w zamrażarce
  • (OPCJONALNE) Szatkownica lub blender

Procedura przygotowania domowego sorbetu bananowego bez cukru

  1. Banany obrać ze skórki.
  2. Przekroić banany na pół.
  3. Wstawić banany do zamrażarki na 1-2 godziny.
  4. Wyjąć banany z zamrażarki.
  5. Zetrzeć banany na tarce do miski
  6. (OPCJONALNE) Zblendować lub poszatkować banany szatkownicą.
  7. Skropić starte banany 1-2 łyżkami soku z cytryny (nie więcej, to nie jest sorbet cytrynowy).
  8. Wymieszać starte mrożone banany i przełożyć do naczynia pasującego do zamrażarki.
  9. Wstawić sorbet do zamrażarki na mniej więcej godzinę.
  10. Wyjąć sorbet z zamrażarki i przemieszać.
  11. Powtórzyć wyjmowanie i mieszanie 2-3 razy lub zostawić na kilka godzin.
  12. Domowy sorbet bananowy bez cukru jest gotowy.

Dodatkowe uwagi

W zależności od gatunku bananów, jeśli masa będzie zbyt zbita, można dodać kapkę wody.

Jeśli sorbet jest bardzo płynny, można dosypać trochę cukru pudru i wymieszać. Poprawi to konsystencję deseru.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.winiary.pl/przepisy/sorbet-bananowy/
  • https://www.doradcasmaku.pl/przepis-sorbet-bananowy-255244

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku