To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Produkty do zrobienia domowego sorbetu bananowego bez cukru
- Banany: 2 sztuki
- Cytryna: 2 łyżki soku z cytryny
Sprzęt do przygotowania sorbetu bananowego bez cukru w domu
- Miska
- Tarka
- Naczynie, które zmieści się w zamrażarce
- (OPCJONALNE) Szatkownica lub blender
Procedura przygotowania domowego sorbetu bananowego bez cukru
- Banany obrać ze skórki.
- Przekroić banany na pół.
- Wstawić banany do zamrażarki na 1-2 godziny.
- Wyjąć banany z zamrażarki.
- Zetrzeć banany na tarce do miski
- (OPCJONALNE) Zblendować lub poszatkować banany szatkownicą.
- Skropić starte banany 1-2 łyżkami soku z cytryny (nie więcej, to nie jest sorbet cytrynowy).
- Wymieszać starte mrożone banany i przełożyć do naczynia pasującego do zamrażarki.
- Wstawić sorbet do zamrażarki na mniej więcej godzinę.
- Wyjąć sorbet z zamrażarki i przemieszać.
- Powtórzyć wyjmowanie i mieszanie 2-3 razy lub zostawić na kilka godzin.
- Domowy sorbet bananowy bez cukru jest gotowy.
Dodatkowe uwagi
W zależności od gatunku bananów, jeśli masa będzie zbyt zbita, można dodać kapkę wody.
Jeśli sorbet jest bardzo płynny, można dosypać trochę cukru pudru i wymieszać. Poprawi to konsystencję deseru.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.winiary.pl/przepisy/sorbet-bananowy/
- https://www.doradcasmaku.pl/przepis-sorbet-bananowy-255244


