To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Produkty na owsiane batony czekoladowe z orzechami bez pieczenia
- Płatki owsiane: ok. 100 g
- Orzeszki ziemne lub inne: 150 g
- Kakao: 4 łyżki
- Masło: 50 g / 1/4 kostki
- Cukier: 2 łyżki
Sprzęt do zrobienia owsianych batonów czekoladowych z orzechami bez pieczenia
- Pojemnik
- Folia aluminiowa
- Miska
- Patelnia
- Garnek
- Moździerz / Szatkownica / Młotek
Procedura przygotowania owsianych batonów czekoladowych z orzechami bez pieczenia
- Orzeszki należy bardzo mocno rozdrobnić. Rozgnieść w misce głownią młotka otoczoną materiałem albo w moździerzu a w bogatej wersji w szatkownicy.
- Rozgrzać suchą patelnię.
- Na patelni uprażyć rozdrobnione orzechy oraz płatki owsiane mieszając w trybie ciągłym.
- Uszykować pojemnik, który będzie później w lodówce.
- Na dno pojemnika wyłożyć folię aluminiową, by później łatwiej było wyciągnąć batony.
- W garnku rozpuścić masło.
- Dosypać do garnka 2 łyżki cukru (można zastąpić miodem, albo pominąć).
- Dodać do garnka z masłem 4 łyżki kakao i cały czas mieszać.
- Gdy kakao się rozpuści i masa przybierze gęstą, ale jednolitą konsystencję dosypać do niego uprażone orzechy i płatki.
- Dodać do masy trochę wody (naprawdę niewiele), aby mieszanina nie była sypka.
- Cały czas mieszać, a jak dolało się za dużo wody, to grzać aż się częściowo zredukuje.
- Masę na batony wyłożyć do pojemnika.
- Odczekać aż masa ostygnie i przełożyć ją do lodówki.
- Po kilku godzinach wyjąć pojemnik z lodówki, a następnie masę z pojemnika.
- Pociąć powstałą kostkę na paski i owsiane batony czekoladowe z orzechami bez pieczenia są gotowe.
Dodatkowe uwagi
Śmiało, można dodać więcej płatków owsianych, nawet kosztem orzechów.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://przepisytradycyjne.pl/owsiane-batoniki-bez-pieczenia
- https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lzejsze-zdrowsze/fit-batony-bez-pieczenia
- https://www.blendman.pl/przepis/czekoladowe-batoniki-z-platkow-owsianych-bez-pieczenia/

