To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu
Produkty do przygotowania owsianki bananowej na mleku
- Płatki owsiane: 5 łyżek
- Banan: 1 sztuka
- Mleko: 1 szklanka
- (OPCJONALNE) Otręby owsiane: 1 łyżka
Sprzęt do zrobienia owsianki bananowej na mleku
- Garnek
- Miska
Procedura przyrządzania owsianki bananowej na mleku
- Wlać do garnka 1 szklankę mleka.
- Włączyć palnik, na którym jest garnek na średnią moc grzania.
- Wsypać do garnka 4-5 łyżek płatków owsianych.
- Banana obrać ze skórki.
- Pokroić banana w plastry.
- Z pomocą widelca rozgnieść banana na drobną papkę.
- Dodać rozgniecionego banana do garnka.
- (OPCJONALNE) Wsypać do garnka z owsianką 1 łyżkę otrębów owsianych.
- Gotować zawartość garnka przez 7 minut, co jakiś czas mieszając.
- Sprawdzić, czy owsianka jest gotowa, czy płatki rozmiękły i się zagęściła.
- Zmniejszyć moc palnika i zależnie od stanu owsianki gotować 2-4 minuty.
- Wyłączyć palnik i gotowaną zawartość przelać do miski.
- Owsianka bananowa na mleku jest gotowa do spożycia na ciepło.
Dodatkowe uwagi
Taką owsiankę można jeść z orzechami włoskimi, doprawić cynamonem albo siemieniem lnianym.
Z pozostałych bananów możesz zrobić kisiel bananowo – cytrynowyZobacz 📋 przepis dotyczący: kisiel bananowo – cytrynowy! albo domowy sorbet bananowyZobacz 📋 przepis dotyczący: domowy sorbet bananowy!.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.kamis.pl/przepisy/dania-bezmiesne/owsianka-z-bananem-i-cynamonem
- https://wypiekibeaty.com.pl/bananowa-owsianka/
- https://naukajedzenia.pl/bananowa-owsianka-na-mleku/



