To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Produkty do przygotowania pasty z jajek i rzodkiewki
- Jajka: 4 sztuki
- Rzodkiewki: 1 pęczek
- Majonez: 2 łyżki
- Sól i pieprz: według uznania
- Szczypiorek: garść
- (OPCJONALNE) Ogórek kwaszony: 1 sztuka
Sprzęt do zrobienia pasty jajecznej z rzodkiewką
- Miska
- Garnek
- Tarka
- (OPCJONALNE) Szatkownica
Procedura przyrządzania pasty z jajek i rzodkiewki
- Do garnka wlać wodę.
- Wsypać do garnka pół łyżeczki soli i zagotować wodę.
- Wstawić do garnka 4 jajka i ugotować na twardo (6-8 minut+).
- Szczypiorek umyć, poszatkować i wrzucić do miski.
- Rzodkiewki umyć i pozbawić liści (wykorzystać je można np. do pesto z liści rzodkiewki i orzeszkówZobacz 📋 przepis dotyczący: pesto z liści rzodkiewki i orzeszków! albo zupy z liści rzodkiewki).
- Zetrzeć do miski rzodkiewki na tarce.
- (OPCJONALNE) Ogórka kwaszonego zetrzeć na tarce do miski lub drobno posiekać.
- Gdy jajka już się ugotują, ostudzić je i obrać.
- Drobno poszatkować jajka lub zetrzeć na tarce i dodać do miski.
- Dodać do miski 2 łyżki majonezu.
- Doprawić szczyptą soli i pieprzu, którego można dodać trochę więcej ;).
- Całość wymieszać i pasta z jajekZobacz 📋 przepis dotyczący: pasta z jajek! z rzodkiewką jest gotowa do spożycia.
- Przechowując pastę w lodówce, nadaje się do spożycia jeszcze przez kilka dni (lepiej jednak zjeść szybciej niż później).
Dodatkowe uwagi
Do pasty jajecznejZobacz 📋 przepis dotyczący: pasty jajecznej! z rzodkiewką pasują także kiełki, zarówno w całości na paście, jak i zmielone.
Kolejnym opcjonalnym składnikiem jest rukola.
Nawet wspomniane w przepisie liście rzodkiewki mogą być, ale to dla osób, które bardzo lubią rzodkiewkę (zdominuje pastę smakowo). Opcjonalnie można zrobić z nich pesto z liści rzodkiewki i orzeszków.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.winiary.pl/przepisy/pasta-jajeczna-z-rzodkiewka/
- https://praktykulinarni.com/pasta-z-jajek-z-rzodkiewka/
- https://centrumrespo.pl/przepisy/pasta-z-jajek-z-rzodkiewka-ogorkiem-szczypiorkiem-i-pieczywem/



