To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Produkty do przygotowania placka z gotowanych warzyw po rosole
- Marchewki: 4 sztuki, z rosołu
- Pietruszka: 2 sztuki, z rosołu
- Cebula: 1 sztuka, po rosole
- Por: 1 sztuka, po rosole
- Ziemniaki: 4 sztuki
- Mąka: 6 łyżek
- Majeranek: 2 łyżki
- Olej: 2 łyżki
- Kurkuma: 2 łyżki
- Sól i pieprz: według uznania
Sprzęt do zrobienia placka z warzyw rosołowych
- Patelnia
- Garnek
- Zapasowa deska do krojenia lub duża tacka
- (OPCJONALNE) Szatkownica
- (OPCJONALNE) Tarka
Procedura przygotowania placka z gotowanych warzyw rosołowych
- Wstawić garnek z wodą na palnik i wsypać łyżeczkę soli.
- Ziemniaki umyć i obrać.
- Pokroić ziemniaki w kostkę i dodać do garnka.
- Gotować ziemniaki do miękkości około 20 minut.
- Cebulę drobno posiekać nożem lub szatkownicą i dodać do miski.
- Pora także rozdrobnić szatkownicą bądź nożem.
- Marchewkę oraz pietruszkę zmiażdżyć widelcem na papkę lub wspomóc się szatkownicą bądź tarką.
- Wsypać papkę z pietruszki i marchewki do miski.
- Dosypać do miski z warzywami 2 łyżki majeranku.
- Dodać do całości 1-2 łyżki kurkumy.
- Wymieszać warzywa w misce.
- Jeśli ziemniaki już się ugotowały, odcedzić je z wody i rozgnieść je na purée.
- Poczekać aż ziemniaki ostygną.
- Ostudzone ziemniaki wymieszać z masą warzywną.
- Dodać do misy 5-6 łyżek mąki.
- Wlać na patelnię 2 łyżki oleju, żeby się rozgrzał.
- Zawartość miski z warzywami dokładnie wymieszać.
- W razie potrzeby i według gustu doprawić masę z miski.
- Na rozgrzany olej wykładać masę na całą powierzchnię patelni.
- Rozłożyć masę równomiernie, dociskając ją do dna patelni, przez co przybierze kształt dużego placka / tortu.
- Grzać placek z warzywami na patelni przez 15 minut.
- Zdjąć patelnię z palnika.
- Ostrożnie przełożyć placek na osobną deskę lub tackę.
- Zachować szczególną ostrożność i pełną uwagę i przełożyć na drugą stronę ostrożnie placek na patelnię, aby się nie rozleciał.
- Grzać na patelni przez 15 minut.
- Wyłączyć palnik i zostawić placek aż ostygnie.
- Przełożyć ostrożnie zawartość patelni na osobną tackę lub deskę do krojenia.
- Placek z gotowanych warzyw rosołowych jest gotowy do zjedzenia.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.facetikuchnia.com.pl/placek-z-gotowanych-warzyw/


