Facebook | Kontakt

Placek z gotowanych warzyw rosołowych

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.

Produkty do przygotowania placka z gotowanych warzyw po rosole

  • Marchewki: 4 sztuki, z rosołu
  • Pietruszka: 2 sztuki, z rosołu
  • Cebula: 1 sztuka, po rosole
  • Por: 1 sztuka, po rosole
  • Ziemniaki: 4 sztuki
  • Mąka: 6 łyżek
  • Majeranek: 2 łyżki
  • Olej: 2 łyżki
  • Kurkuma: 2 łyżki
  • Sól i pieprz: według uznania

Sprzęt do zrobienia placka z warzyw rosołowych

  • Patelnia
  • Garnek
  • Zapasowa deska do krojenia lub duża tacka
  • (OPCJONALNE) Szatkownica
  • (OPCJONALNE) Tarka

Procedura przygotowania placka z gotowanych warzyw rosołowych

  1. Wstawić garnek z wodą na palnik i wsypać łyżeczkę soli.
  2. Ziemniaki umyć i obrać.
  3. Pokroić ziemniaki w kostkę i dodać do garnka.
  4. Gotować ziemniaki do miękkości około 20 minut.
  5. Cebulę drobno posiekać nożem lub szatkownicą i dodać do miski.
  6. Pora także rozdrobnić szatkownicą bądź nożem.
  7. Marchewkę oraz pietruszkę zmiażdżyć widelcem na papkę lub wspomóc się szatkownicą bądź tarką.
  8. Wsypać papkę z pietruszki i marchewki do miski.
  9. Dosypać do miski z warzywami 2 łyżki majeranku.
  10. Dodać do całości 1-2 łyżki kurkumy.
  11. Wymieszać warzywa w misce.
  12. Jeśli ziemniaki już się ugotowały, odcedzić je z wody i rozgnieść je na purée.
  13. Poczekać aż ziemniaki ostygną.
  14. Ostudzone ziemniaki wymieszać z masą warzywną.
  15. Dodać do misy 5-6 łyżek mąki.
  16. Wlać na patelnię 2 łyżki oleju, żeby się rozgrzał.
  17. Zawartość miski z warzywami dokładnie wymieszać.
  18. W razie potrzeby i według gustu doprawić masę z miski.
  19. Na rozgrzany olej wykładać masę na całą powierzchnię patelni.
  20. Rozłożyć masę równomiernie, dociskając ją do dna patelni, przez co przybierze kształt dużego placka / tortu.
  21. Grzać placek z warzywami na patelni przez 15 minut.
  22. Zdjąć patelnię z palnika.
  23. Ostrożnie przełożyć placek na osobną deskę lub tackę.
  24. Zachować szczególną ostrożność i pełną uwagę i przełożyć na drugą stronę ostrożnie placek na patelnię, aby się nie rozleciał.
  25. Grzać na patelni przez 15 minut.
  26. Wyłączyć palnik i zostawić placek aż ostygnie.
  27. Przełożyć ostrożnie zawartość patelni na osobną tackę lub deskę do krojenia.
  28. Placek z gotowanych warzyw rosołowych jest gotowy do zjedzenia.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.facetikuchnia.com.pl/placek-z-gotowanych-warzyw/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku