To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Produkty do ugotowania zupy marchewkowej na rosole
- Marchewki: 0,5 kg
- Bulion rosołowy: 1 litr
- Ziemniaki: 2-3 sztuki
- Cebula: 0,5-1 sztuka
- Czosnek: 1 ząbek
- Olej: 1-2 łyżki
- Masło: 1 łyżka (do zastąpienia olejem jeśli brak)
- Kurkuma lub curry: 0,5 łyżeczki – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz: według uznania.
Sprzęt do zrobienia zupy marchewkowej z ziemniakami na rosole
- Garnek
- Pasująca do garnka pokrywka
- Tarka
Procedura gotowania zupy marchewkowej na rosole
- Dodać do garnka olej i masło rozpocząć grzanie.
- Cebulę umyć, obrać i bardzo drobno posiekać (można użyć tarki, szatkownicy, ale tradycyjny nóż w zupełności starczy).
- Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać! i posiekać.
- Dodać cebulę i czosnek do garnka z rozgrzanym olejem i trzymać na lekkim ogniu co jakiś czas mieszając.
- Marchewkę umyć i obrać (obierki z marchewki warto zostawić).
- Część marchewki pokroić w cienkie plasterki a pozostałą zetrzeć na tarce (może być pół na pół, kwestia gustu).
- Dodać rozdrobnioną marchewkę do garnka i mieszać co jakiś czas.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Dodać ziemniaki do garnka i smażyć kilka minut.
- Dosypać do garnka pół łyżeczki kurkumy lub curry (lepiej nie więcej, można też jedno i drugie, potrafi zdominować za bardzo smak).
- Zawartość garnka wymieszać, dolać do niego bulion i przykryć pokrywką.
- Gdy się wywar zagotuje gotować jeszcze 20-25 minut.
- Jeśli to konieczne, doprawić pieprzem i zupa marchewkowa z ziemniakami na rosole jest gotowa.
Dodatkowe uwagi
Pozostałości z marchewki warto wykorzystać, np. na placki z obierków marchewkiZobacz 📋 przepis dotyczący: placki z obierków marchewki! albo placuszki jabłkowo marchewkowe.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://aniagotuje.pl/przepis/lekko-kremowa-zupa-marchwiowa
- https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-krem-marchewkowa