Facebook | Kontakt

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.

Składniki na kotlety z buraka i kaszy jaglanej

  • Buraki: około 0,5 kg
  • Cebula: 1 sztuka
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Kasza jaglana: 100 g (jedna saszetka)
  • Nasiona słonecznika albo dyni: garść
  • Bułka tarta: 3 łyżki +
  • Mąka: 2 łyżki +
  • Olej: 2 łyżki do masy + do smażenia
  • Ocet: 1-2 łyżki
  • Cukier: 1 łyżka
  • Tymianek: 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz: według uznania
  • (OPCJONALNE) Sos sojowy: 2 łyżki
  • (OPCJONALNE) Mielone orzechy: 50 g

Sprzęt potrzebny do zrobienia kotletów z buraka i kaszy jaglanej

  • Garnek, najlepiej dwa
  • Patelnia
  • Miska
  • Tarka
  • Rękawiczki / folia
  • (OPCJONALNE) Szatkownica

Procedura przygotowania kotletów z buraka i kaszy jaglanej

  1. Kaszę jaglaną wstawić do garnka z wodą. Gotować według instrukcji około 20 minut.
  2. Buraki wstawić do garnka i zalać wodą i gotować do miękkości około 40 minut.
  3. Kaszę jaglaną jak się ugotuję odcedzić z wody i przestawić do miski aż ostygnie.
  4. Buraki jak będą miękkie, zalać zimną wodą i zostawić na kilka minut.
  5. Ubrać rękawiczki lub folię i obrać buraki. Uważać, buraki barwią!
  6. Buraki zetrzeć na tarce do miski.
  7. Obrać 2 ząbki czosnku, drobno posiekać i dodać do miski.
  8. Cebulę umyć, obrać i drobno posiekaną wsypać do miski.
  9. (OPCJONALNE) Posiekać orzechy i wsypać do miski.
  10. Nasiona słonecznika, dyni lub inne posiekać, zmiażdżyć i umieścić z innymi składnikami.
  11. Wsypać do miski z masą 3 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki mąki.
  12. Dodać do całości 1 łyżkę cukru, pieprz i sól według uznania oraz łyżeczkę tymianku.
  13. Wlać do masy 2 łyżki octu oraz 2 łyżki oleju.
  14. Całą masę w misce dokładnie wymieszać.
  15. W razie potrzeby doprawić do smaku według własnego uznania.
  16. Jeśli masa się rozpada, jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej.
  17. Z powstałej masy ulepić kotlety nabierając masę łyżką i formując je w dłoni.
  18. Powinno z powyższej ilości składników dać się uformować około 12 kotletów.
  19. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju.
  20. Smażyć po 3 sztuki jednocześnie (chyba że ma się bardzo dużą patelnię).
  21. Smażyć po kolei kotlety z buraka i kaszy jaglanej z każdej strony po około 3 minuty.
  22. Jeżeli kotlety mają być zjedzone od razu, smażyć jeszcze po minutę z każdej strony.
  23. Usmażone kotlety odstawiać na talerz by ociekły z tłuszczu.
  24. Gdy kotlety ostygną, oprószyć je lekko mąką i ułożyć na tacce, która zmieści się do zamrażarki.
  25. Wstawić oprószone kotlety do zamrażarki na mniej więcej godzinę.
  26. Po godzinie wyjąć kotlety z zamrażarki i zapakować do woreczków jeden na drugi.
  27. Odstawić kotlety do zamrażarki. Spożyć je przed upływem 3 miesięcy.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.wegeprzepis.pl/kotlety-z-buraka-i-kaszy-jaglanej-pieczone/
  • https://www.blendman.pl/przepis/kotlety-z-buraka/
  • https://alaantkoweblw.pl/blog/przepis/pieczone-kotlety-z-buraka-i-kaszy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku