To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Składniki na kotlety z buraka i kaszy jaglanej
- Buraki: około 0,5 kg
- Cebula: 1 sztuka
- Czosnek: 2 ząbki
- Kasza jaglana: 100 g (jedna saszetka)
- Nasiona słonecznika albo dyni: garść
- Bułka tarta: 3 łyżki +
- Mąka: 2 łyżki +
- Olej: 2 łyżki do masy + do smażenia
- Ocet: 1-2 łyżki
- Cukier: 1 łyżka
- Tymianek: 1 łyżeczka
- Sól i pieprz: według uznania
- (OPCJONALNE) Sos sojowy: 2 łyżki
- (OPCJONALNE) Mielone orzechy: 50 g
Sprzęt potrzebny do zrobienia kotletów z buraka i kaszy jaglanej
- Garnek, najlepiej dwa
- Patelnia
- Miska
- Tarka
- Rękawiczki / folia
- (OPCJONALNE) Szatkownica
Procedura przygotowania kotletów z buraka i kaszy jaglanej
- Kaszę jaglaną wstawić do garnka z wodą. Gotować według instrukcji około 20 minut.
- Buraki wstawić do garnka i zalać wodą i gotować do miękkości około 40 minut.
- Kaszę jaglaną jak się ugotuję odcedzić z wody i przestawić do miski aż ostygnie.
- Buraki jak będą miękkie, zalać zimną wodą i zostawić na kilka minut.
- Ubrać rękawiczki lub folię i obrać buraki. Uważać, buraki barwią!
- Buraki zetrzeć na tarce do miski.
- Obrać 2 ząbki czosnku, drobno posiekać i dodać do miski.
- Cebulę umyć, obrać i drobno posiekaną wsypać do miski.
- (OPCJONALNE) Posiekać orzechy i wsypać do miski.
- Nasiona słonecznika, dyni lub inne posiekać, zmiażdżyć i umieścić z innymi składnikami.
- Wsypać do miski z masą 3 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki mąki.
- Dodać do całości 1 łyżkę cukru, pieprz i sól według uznania oraz łyżeczkę tymianku.
- Wlać do masy 2 łyżki octu oraz 2 łyżki oleju.
- Całą masę w misce dokładnie wymieszać.
- W razie potrzeby doprawić do smaku według własnego uznania.
- Jeśli masa się rozpada, jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej.
- Z powstałej masy ulepić kotlety nabierając masę łyżką i formując je w dłoni.
- Powinno z powyższej ilości składników dać się uformować około 12 kotletów.
- Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju.
- Smażyć po 3 sztuki jednocześnie (chyba że ma się bardzo dużą patelnię).
- Smażyć po kolei kotlety z buraka i kaszy jaglanej z każdej strony po około 3 minuty.
- Jeżeli kotlety mają być zjedzone od razu, smażyć jeszcze po minutę z każdej strony.
- Usmażone kotlety odstawiać na talerz by ociekły z tłuszczu.
- Gdy kotlety ostygną, oprószyć je lekko mąką i ułożyć na tacce, która zmieści się do zamrażarki.
- Wstawić oprószone kotlety do zamrażarki na mniej więcej godzinę.
- Po godzinie wyjąć kotlety z zamrażarki i zapakować do woreczków jeden na drugi.
- Odstawić kotlety do zamrażarki. Spożyć je przed upływem 3 miesięcy.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.wegeprzepis.pl/kotlety-z-buraka-i-kaszy-jaglanej-pieczone/
- https://www.blendman.pl/przepis/kotlety-z-buraka/
- https://alaantkoweblw.pl/blog/przepis/pieczone-kotlety-z-buraka-i-kaszy/



