To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu
Produkty na paprykarz z kurczaka i warzyw rosołowych
- Kasza jaglana: 100 g suchej kaszy
- Kurczak po rosole: około 600 g mięsa z kością
- Marchewki: 4 sztuki, z rosołu
- Cebula: 1 sztuka
- Cebula z rosołu: 1 sztuka
- Papryka: 0,5 – 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy lub ketchup: 3 łyżki
- Papryka w proszku: 1 łyżka
- Olej: 1-2 łyżki
- Sól i pieprz: według uznania
Sprzęt do zrobienia paprykarza z kurczaka i warzyw z rosołu
- Miska
- Patelnia
- Garnek
Procedura przyrządzania paprykarza z kurczaka i warzyw rosołowych
- Wstawić wodę do garnka i wsyp niecałą łyżeczkę soli.
- Gotować w garnku 100 g kaszy jaglanej przez 15-20 minut.
- Kurczaka po rosole obrać, odrywając mięso od kości.
- Mięso z kurczaka drobno poszatkować i rozgniecione wsypać do miski.
- Marchewki pokroić i rozgnieść na papkę w misce.
- Cebulę z rosołu drobno posiekać i rozdrobnić widelcem.
- Dokładnie wymieszać zawartość miski.
- Wylać na patelnię łyżkę oleju i rozgrzać ją.
- Surową cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę lub drobno posiekać.
- Smażyć surową cebulę na patelni, co jakiś czas mieszając.
- Paprykę pokroićZobacz 📋 przepis dotyczący: Paprykę pokroić! na drobne kawałki i dodać na patelnię.
- Po paru minutach smażenia, dodać na patelnię zawartość miski.
- Całą zawartość patelni należy smażyć około 10 minut i mieszać.
- Doprawić patelnię niecałą łyżeczką oleju, papryką w proszku i koncentratem pomidorowym (lub ketchupem).
- Po wymieszaniu dodać ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną.
- Dokładnie całość wymieszać.
- Gotowy paprykarz z kurczaka i warzyw po rosole można jeść na ciepło (jako danie, dodatek do potraw, przystawka) lub na zimno (jako pasta kanapkowa).
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-miesne/paprykarz-z-kurczaka-klasyczny-przepis-re-cABs-vwm3-wFog.html
- https://polecamprzepis.pl/paprykarz-z-kurczaka-sposob-na-wykorzystanie-miesa-z-rosolu-przepis/
- http://kulinarnecuda.pl/paprykarz-domowy/