Facebook | Kontakt

Pasta pieczarkowa z kaszą jaglaną

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.

Produkty składowe pasty pieczarkowej z kaszą jaglaną

  • Pieczarki: 200 g
  • Marchew: 1 sztuka (może być z rosołu)
  • Pietruszka: 1 sztuka (może być z rosołu)
  • Nasiona słonecznika: garść
  • Kasza jaglana: 100 g
  • Cebula: 0,5 sztuki
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Sól i pieprz: według uznania
  • Olej: 1-2 łyżki

Sprzęt do zrobienia pasty pieczarkowej z kaszą jaglaną

  • Miska
  • Garnek
  • Patelnia
  • (OPCJONALNE) Tarka
  • (OPCJONALNE) Szatkownica

Procedura przygotowania pasty pieczarkowej z kaszą jaglaną

  1. Wstawić wodę w garnku i ugotować kaszę jaglaną według instrukcji (około 15 minut).
  2. Pieczarki umyć i obrać.
  3. Pokroić pieczarki i poszatkować na drobno.
  4. Rozgrzać patelnię.
  5. Na rozgrzaną patelnię wsypać nasiona słonecznika i je uprażyć na suchej patelni.
  6. Gotowe nasiona przesypać do miski.
  7. Dodać łyżkę oleju na patelnię.
  8. Cebulę umyć i obrać, a następnie posiekać na drobne kawałki.
  9. Smażyć cebulę na patelni, co jakiś czas mieszając do zeszklenia.
  10. Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać!, posiekać i zmiażdżyć.
  11. Dorzucić czosnek do smażonej cebuli.
  12. Gdy kasza jaglana jest już gotowa, wyjąć ją z wody i pozostawić do ostygnięcia.
  13. Dodać na patelnię pieczarki i przesmażyć je wraz z cebulą i czosnkiem.
  14. Przesmażone pieczarki z cebulą pozostawić aż ostygną.
  15. Marchewkę i pietruszkę obrać i ugotować do miękkości (używając warzyw z rosołu, należy pominąć ten krok).
  16. Ugotowane warzywa rozgnieść na purée i chłodne dodać do miski z nasionami słonecznika.
  17. W tej samej misie zmieszać także pieczarki z cebulą oraz kaszę jaglaną.
  18. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
  19. Pasta pieczarkowa z marchewką do kanapek jest gotowa.

Dodatkowe uwagi

Można w ramach tworzenia pasty pominąć proces gotowania marchewki i pietruszki. Zamiast tego należy zetrzeć je na tarce. Nikt nie zabroni Ci też użyć już wekowanej marchewkiZobacz 📋 przepis dotyczący: wekowanej marchewki! ze słoika.

W tym przepisie można wykorzystać marchew i pietruszkę z rosołu. Pozostałe produkty z bulionu można użyć do zupy porowej na rosoleZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy porowej na rosole!.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://sojaturobie.blogspot.com/2013/10/pasta-pieczarkowa-z-kasza-jaglana.html
  • https://dobrezielsko.pl/weganska-pasta-pieczarkowa-do-chleba/
  • https://www.wegannerd.com/2013/10/pasta-pieczarkowa-z-kaszy-jaglanej.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku