Facebook | Kontakt

Sorbet cytrynowo pomarańczowy

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.

Produkty do zrobienia sorbetu cytrynowo pomarańczowego

  • Pomarańcze: 3 sztuki
  • Cytryny: 2 sztuki
  • Cukier: 1 szklanka
  • (OPCJONALNE) Mięta: garść liści

Sprzęt do przygotowania sorbetu cytrynowo pomarańczowego

  • Garnek
  • Tarka
  • Pojemnik do zamrażarki
  • Miska najlepiej 2 sztuki

Procedura przyrządzania sorbetu cytrynowo pomarańczowego w domu

  1. Cytryny i pomarańcze umyć ciepłą wodą i wyszorować skórki.
  2. Przełożyć cytryny i pomarańcze do miski i zalać wrzącą wodą.
  3. Wsypać do garnka niecałą szklankę cukru oraz niecałą szklankę wody.
  4. Gotować roztwór z cukrem, co jakiś czas mieszając.
  5. Zlać wodę, z miski, w której zalano cytrusy.
  6. Ponownie zalać wrzątkiem cytryny i pomarańcze.
  7. Odlać wodę z miski po kilku minutach i dać cytrusom chwile, by ostygły.
  8. Wycisnąć do czystej miski sok z dwóch cytryn.
  9. Wyjąć z soku ewentualne pestki, które do niego trafią.
  10. Zeskrobać nożem do tej samej miski miąższ z cytryn.
  11. Zetrzeć najlepiej z pomocą tarki trochę skórki z pomarańczy (naprawdę niewiele, 2 łyżeczki powinny starczyć).
  12. Dodać startą skórkę do garnka i zamieszać.
  13. Wycisnąć do miski sok z pomarańczy.
  14. Zeskrobać jak najdrobniej miąższ z pomarańczy do miski.
  15. Zawartość miski wymieszać i starać się rozdrabniać pozostałości miąższu.
  16. Wyłączyć palnik i po lekkim ostygnięciu wlać powstały syrop do miski z sokiem z cytrusów.
  17. Zawartość miski wymieszać i przełożyć, przelać do docelowego pojemnika, który zmieści się w zamrażarce.
  18. Gdy mieszanina ostygnie, wstawić ją do zamrażarki na 30 minut.
  19. Po 30 minutach wyjąć pojemnik i przemieszać powstały sorbet cytrynowo pomarańczowy.
  20. Wstawić sorbet znowu do zamrażarki na 45 minut.
  21. Po 45 minutach ponownie wyjąć sorbet, przemieszać i odstawić do zamrażarki.
  22. Powtórzyć powyższą czynność w odstępach 45-minutowych 3 do 4 razy.
  23. Następnie, jeśli konsystencja jeszcze nie jest odpowiednia, zostawić w zamrażarce na całą noc i sorbet cytrynowo pomarańczowy jest gotowy.

Dodatkowe uwagi

Zarówno cytryn jak i pomarańcze należy kupić w wersji eko, które dodatkowo nie były pryskane nadmiarem substancji konserwujących. Jednak warto mieć ograniczone zaufanie do dostawców, więc startej skórki lepiej mniej dać niż więcej. Jeżeli ma się jakiekolwiek wątpliwości, nie ścierać skórek, też wyjdzie, nic na siłę.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://przepisytradycyjne.pl/sorbet-pomaranczowy
  • https://beszamel.se.pl/przepisy/desery/sorbet-cytrynowo-pomaranczowy-przepis-na-cytrusowy-sorbet-re-k8Kx-XEet-LzXS.html
  • https://przepisytradycyjne.pl/sorbet-cytrynowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku