Prosta zupa cebulowa na rosole to klasyczne i aromatyczne danie, które sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta i jest względnie tanie. Dlaczego względnie? Ostatnio w polskich sklepach można się zdziwić, gdyż cebula bywa droższa od cytryny, a na zupę cebulową trochę, czyli 1 kilogram sztandarowego warzywnego serca Polski, czyli cebuli potrzeba. W tym wpisie przeprowadzę Cię krok po kroku przez proces przygotowania pysznej zupy cebulowej z rosołem. Sprawdź przepis i pozwól sobie na miskę rozgrzewającej zupy!
Jak zrobić zupę cebulową z rosołu?
Aby przygotować zupę cebulową z rosołu, należy najpierw obrać i pokroić cebulęZobacz 📋 przepis dotyczący: pokroić cebulę! w piórka. Następnie należy ją zeszklić na oleju, dodając do niej odrobinę cukru i soli. Po około 20-25 minutach dodać przyprawy takie jak czosnek, tymianek, pieprz i bulion. Całość gotować jeszcze przez około 25-35 minut, aż cebula będzie miękka i aromatyczna. To w takim skrócie.
Co się dodaje do zupy cebulowej?
Do zupy cebulowej najczęściej dodaje się bulion lub wywar z kostek rosołowych, cebulę, czosnek, tymianek, cukier, sól i pieprz. Reszta składników to już kwestia Twojej fantazji i zasobności portfela.
Jaki ser żółty do zupy cebulowej?
Do zupy cebulowej zawsze pasuje dobrze ser żółty, na przykład gouda, ementaler czy cheddar. Osoby, które są bogate lub mają nadmiar gotówki mogą zrobić zupę cebulową w stylu francuskim dodając ser Gruyère.
Czy do zupy cebulowej dodaje się śmietanę?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, gdyż dodanie śmietany do zupy cebulowej zależy od preferencji smakowych. Niektórzy lubią zupę lekko kremową, dlatego dodają do niej śmietanę, inni wolą klasyczną wersję zupy cebulowej bez dodatku śmietany. Reasumując: można dodać śmietanę, ale nie jest ona konieczna, szkoda pieniędzy, by specjalnie dla tej zupy ją kupować i otwierać.
Czy do zupy cebulowej można dodać ziemniaki?
Tak, do zupy cebulowej można dodać ziemniaki. Pokrojone w kostkę ziemniaki dodadzą zupie pożywności i będą dobrze komponować się z cebulą i aromatycznymi przyprawami. Dodanie ziemniaków sprawi, że zupa będzie bardziej gęsta, zwłaszcza jak zdecydujesz się całość zmiksować blenderem. Osobiście jednak wolę do zupy cebulowej dodawać grzanki – tak też można.
Jak zrobić grzanki do zupy cebulowej?
Grzanki do zupy cebulowej możesz zrobić z kromki chleba, którą pokroisz na małe kawałki i podsmażysz na suchej patelni. Możesz również posmarować chleb masłem czosnkowym i dopiero wtedy podpiec. Grzanki nadadzą zupie cebulowej dodatkowego smaku tak jak w przypadku przygotowywania zupy czosnkowejZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy czosnkowej!.
Dobrze, warstwa teorii została obrana, teraz czas na warstwę kroków. Zapraszam!
Składniki na zupę cebulową
- Cebula: 1 kg / 5 sztuk
- Rosół: 0,5 l bulionu / 0,5 l wywaru z 2 kostek rosołowych
- Czosnek: 4-5 ząbków
- Tymianek: 1 łyżeczka
- Cukier: 1 łyżka
- Sól: pół łyżeczki
- Pieprz: 1 łyżeczka
- Olej: około 4 łyżki
Sprzęt do ugotowania prostej zupy cebulowej
- Garnek
- Pokrywka pasująca do garnka
Prosta procedura gotowania zupy cebulowej
- Cebule obrać i umyć.
- Pokroić wszystkie cebule w piórka.
- Wlać do garnka olej i rozpocząć grzanie.
- Gdy olej się rozgrzeje dodać całą cebulę do garnka.
- Gotować cebulę około 20 minut bez pokrywki, mieszając co jakiś czas.
- Dodać do garnka 1 łyżkę cukru i pół łyżeczki soli.
- Gotować przez kolejne 20-25 minut, co kilka minut należy przemieszać zawartość garnka.
- Czosnek (4-5 ząbków) obrać i drobno posiekać.
- Gdy cebula jest już lekko zarumieniona, dodać do zupy posiekany czosnek (cały) i łyżeczkę tymianku oraz łyżeczkę pieprzu.
- Zawartość garnka wymieszać i gotować przez kilka minut.
- Przygotować rosół lub kostki rosołowe rozpuszczone we wrzącej wodzie.
- Dodać bulion do garnka i wymieszać zupę.
- Zmniejszyć moc palnika i gotować około 25-35 minut lekko przykrywając garnek pokrywką.
- Należy pamiętać, by w tym czasie zupę co jakiś czas przemieszać.
Nie taka prosta zupa cebulowa
Prosta zupa cebulowa posypana żółtym serem jest jeszcze lepsza niż bez sera :).
Do zupy cebulowej można dodać grzanki podsmażone na suchej patelni i dopiero wtedy posypać startym serem.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-cebulowa
- https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html
- https://aniastarmach.pl/przepis/zupa-cebulowa/