Szukasz egzotyki? Przytul się do drzewa. Jest sporo prawdy w tym szlagierowym tekście muralowym. Jednak nie zaspokaja potrzeb smakowych. Lekko egzotycznie i orzeźwiająco może zadziałać kisiel bananowo – cytrynowy, zwłaszcza gdy nie ma się czasu, by zrobić sorbet bananowy. Dlatego, zamiast kupować gotowy kisiel, zrób go sam.
Z czego zrobić domowy kisiel bananowo cytrynowy?
Domowy kisiel najlepiej zrobić z owoców i mąki ziemniaczanej. Nie ma co wydziwiać. Banany i cytryny na promocjach bywają tańsze niż cebula, więc nie powinno być z nimi większego problemu. Natomiast mąka ziemniaczana ma wiele zastosować, więc zakupienie jej drobnego zapasu prędzej czy później się zwróci. Jeśli chce się mieć pod ręką składniki na dowolny moment to mąkę i cytryny można trochę przechowywać, ale banany nie bardzo. Opcjonalnie można użyć nektaru bananowego, ale to już nie to samo.
Jak zrobić dobry zdrowy kisiel bananowo cytrynowy?
Natury i Świata nie da się oszukać. Najlepiej użyć owoców – bananów i cytryn, a nie ich przetworów. Jeśli już używać soków, to samemu je wycisnąć. No i najważniejsze, mniej cukru. Dodać mniej cukru a jego smakowe niedobory zastąpić innymi owocami. Najlepsze desery, to te z owoców!
Co zrobić jak kisiel bananowy jest za rzadki?
Robiąc kisiel prosto z owoców takich jak banan, opcje zagęszczenia go są dwie.
Pierwsza opcja to dodać więcej banana, najlepiej już rozgniecionego i dalej gotować kisiel.
Druga to wymieszać mąkę ziemniaczaną w małej ilości zimnej wody i stopniowo dodawać do garnka z kisielem. Trzeba wtedy kisiel nieustannie mieszać i uważać, żeby nie przesadzić z ilością masy zagęszczającej.
Nie rozrzedzając bardziej tematu w gęstej atmosferze, nadszedł czas by ugotować kisiel bananowo cytrynowy krok po kroku.
Produkty do przygotowania kisielu bananowo-cytrynowego
- Cytryny: 1-2 sztuki
- Banany: 2 sztuki
- Cukier: 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana: 2-3 łyżki
- (OPCJONALNE) Cukier waniliowy: 1 łyżka
Sprzęt do ugotowania kisielu bananowo cytrynowego
- Garnek
Procedura przygotowania kisielu bananowo-cytrynowego
- Wycisnąć sok z jednej dużej cytryny.
- Z wyciśniętego soku wybrać pestki
- Sok w garnku wstawić na palnik na niezbyt dużej mocy, nie powinno się zagotować.
- Dodać do garnka 1/4 szklankę wody.
- Dodać do garnka cukier (2 łyżki zwykłego, albo 1 łyżkę zwykłego i 1 łyżeczkę waniliowego).
- Banany obrać i pokroić w plasterki.
- Dodać banany do garnka i mieszać.
- Wlać do szklanki około pół szklanki wody.
- Dodać do szklanki 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.
- Gdy banany znacząco zmiękną, należy dodać zawartość szklanki i mieszać zawartość.
- Chwilę gotować zawartość garnka.
- Można podawać kisiel na ciepło, lub przelać do salaterek / szklanek i poczekać aż stężeje.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/kisiel-bananowy
- https://www.zasmakujkuchni.pl/kisiel-bananowy/
- https://aniagotuje.pl/przepis/kisiel-bananowy
- https://aniagotuje.pl/przepis/domowy-kisiel-cytrynowy