Facebook | Kontakt

Pasta kanapkowa ze smażonego kurczaka

Oceń Przepis

Pasta kanapkowa ze smażonego kurczaka na śniadanie, lunch lub kolację. Jeśli szukasz pomysłu na smakowitą przekąskę, ta pasta Cię nie zawiedzie. Tak, to tyle wstępu, a w czym problem? 🙂 Standardowo możesz przeskoczyć do kroków lub przeczytać rozwinięcie teoretyczne.

Ile dni można jeść smażonego kurczaka?

Smażony kurczak jest pyszny, ale jeśli chodzi o jego trwałość, warto zachować ostrożność. Świeżo smażonego kurczaka można względnie bezpiecznie przechowywać w lodówce przez około 3-4 dni. Warto jednak pamiętać, że smak i jakość kurczaka mogą się pogorszyć po upływie pierwszego dnia. Dlatego zaleca się spożycie go w ciągu 24-48 godzin od przygotowania. I ważniejsze pytanie, czy można jeść go codziennie? No ile można, dlatego jak zostanie, to warto go przerobić, by nie jeść dzień w dzień takiego samego obiadu. Bo przecież nie wyrzucisz. Prawda?

Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka?

Jeśli masz resztki pieczonego lub smażonego kurczaka po obiedzie, lub kolacji, przerób je na pastę. Powstałe smarowidło możesz zjeść z pieczywem, dodać do sałatki, podać w tortilli z warzywami, dodać do zupy, a nawet użyć jako dodatek do makaronu lub składową placków. Opcji jest wiele, więc zawsze można cieszyć się smakiem kurczaka przerobionego na pastę w różny sposób.

Jakie przyprawy do pasty z kurczaka?

Przyprawy to kluczowy element pasty kanapkowej z kurczaka. Oczywiście, przyprawy można dostosować do własnych upodobań, ale zazwyczaj do pasty dodaje się kurkumę lub curry, aby nadać jej głębię i lekko pikantny smak. Papryka w proszku, też się sprawdzi, tak samo oregano, bazylia. Majeranek bardziej do gotowanego kurczaka, ale to już kwestia gustu.

Ko ko ko ko pasta spoko! Przepis w Google jest wysoko (albo nie). Na pewno jest krok po kroku. Zapraszam! Pasta kanapkowa ze smażonego kurczaka czeka na Ciebie!

Produkty do przygotowania pasty kanapkowej ze smażonego kurczaka

  • Kurczak smażony lub pieczony: 2 ćwiartki
  • Jajka: 2 sztuki
  • Cebula: 0,5 sztuki lub cała jak ktoś bardzo lubi 🙂
  • Musztarda: 1 łyżeczka
  • Majonez: 2 łyżeczki
  • Kurkuma lub curry: 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz: według uznania

Sprzęt do zrobienia pasty kanapkowej ze smażonego kurczaka

  • Garnek
  • OPCJONALNE: Szatkownica
  • OPCJONALNE: Blender

Procedura przygotowania pasty kanapkowej ze smażonego kurczaka

  1. Do garnka wlać wodę, wsypać łyżeczkę soli i zacząć gotować.
  2. Ostudzonego kurczaka obrać z kości i rozdrobnić mięso.
  3. Mięso drobno posiekać i rozgniatać widelcem (OPCJONALNIE użyć szatkownicy lub blendera).
  4. Dodać kurczaka do miski.
  5. Włożyć do garnka 2 jajka, niech się ugotują na twardo, nawet 10 minut, nic się im nie stanie.
  6. Cebulę obrać i drobno poszatkować.
  7. Dodać cebulę do kurczaka i wymieszać.
  8. Wylać wodę z garnka po jajkach, zalać zimną wodą i ostudzić jajka.
  9. Jajka obrać i rozdrobnić na papkę (siekając, widelcem, szatkownicą, blenderem, każde rozwiązanie jest dobre).
  10. Dosypać jajka do miski.
  11. Przyprawić dotychczasowe składniki kurkumą lub curry, solem i pieprzem (ilość zależna od sposobu przyprawiania użytego kurczaka).
  12. Dodać do misy 2 łyżeczki majonezu oraz łyżkę musztardy i całość wymieszać.
  13. Odstawić pastę do przegryzienia się w lodówce na około godzinkę lub całą noc by była na rano (można jeść od razu, ale po odstaniu jest lepsza).

Dodatkowe uwagi

Na końcu oprócz lub zamiast musztardy można dodać ketchup, też będzie pasował.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.olgasmile.com/pasta-z-kurczaka.html
  • https://beszamel.se.pl/przepisy/przystawki-i-przekaski/pasta-z-kurczaka-przepis-na-wykorzystanie-resztek-kurczaka-re-9mTC-piq3-rpte.html
  • https://www.doradcasmaku.pl/przepis-pasta-z-kurczaka-na-kanapki-292448

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku