Facebook | Kontakt

Proste domowe burgery z mięsa mielonego z natką pietruszki

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.

Składniki na domowe burgery z natką pietruszki

  • Mięso mielone: 0,5 kg
  • Musztarda: 3-4 łyżki
  • Natka pietruszki: pęczek
  • Otręby owsiane: 3-4 łyżki
  • Jajko: 1 sztuka
  • Sól i pieprz: według uznania
  • Olej: 2 łyżki
  • Ketchup: 2 łyżki

Sprzęt do usmażenia prostych burgerów z mięsa mielonego i natki pietruszki

  • Miska
  • Patelnia grillowa
  • Patelnia zwykła

Procedura przygotowania i smażenia prostych domowych burgerów z mięsa mielonego z natką pietruszki

  1. Dodaj do miski mielone mięso.
  2. Wsyp do miski 3-4 łyżki otrębów owsianych.
  3. Wymieszaj mięso wraz z otrębami w misce.
  4. Dodaj do miski jajko.
  5. Dorzuć do miski 3-4 łyżki musztardy.
  6. Dolej 2-3 łyżki ketchupu.
  7. Wymieszaj zawartość miski.
  8. Dopraw mięso solą i pieprzem.
  9. Wymieszaj zawartość miski i dodaj 2 łyżki oleju.
  10. Ponownie wymieszaj całe mięso.
  11. Umyj ręce!
  12. Uformuj z mięsa zwartą kulę.
  13. Odstaw kulę mięsa w misce do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  14. Gdy mięso się przegryzie, wyjmij je z lodówki.
  15. Rozgrzej patelnię grillową (opcjonalnie można zwykłą, wtedy bardzo trzeba uważać, bo mięso będzie przywierać i bez dodawania tłuszczu może być trudno usmażyć).
  16. Pamiętaj. Umyj ręce!
  17. W czasie rozgrzewania się suchej patelni uformuj z mięsa 5-6 burgerów.
  18. Na trochę mniejszej mocy palnika smaż burgery po 6-7 minut z każdej strony.
  19. Kładąc burgera na patelnie, rozpłaszcz go lekko, dociskając do patelni.
  20. Między każdą partią burgerów na patelni odczekaj 1-2 minuty.
  21. Wykonaj operację dla każdej części mięsa, ilość rzutów zależy od wielkości patelni.
  22. W ten sposób domowe burgery z mięsa mielonego z natką pietruszki są gotowe i czekają na wizytę w bułce.

Dodatkowe uwagi

Można odgrzewać tak przygotowane burgery na zwykłej patelni, bez użycia dodatkowego tłuszczu, masła czy oleju.

W przeciwieństwie do typowych klopsów (albo kotletów mielonych z marchewkąZobacz 📋 przepis dotyczący: kotletów mielonych z marchewką!) domowe burgery można bardzo sprawnie odgrzewać na suchej patelni bez tłuszczu.

Do takiego domowego obiadku jak najbardziej do popicia pasuje kompot z obierek jabłekZobacz 📋 przepis dotyczący: kompot z obierek jabłek! i na deser jabłka w cieścieZobacz 📋 przepis dotyczący: jabłka w cieście! ;).

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://mammadeli.com/2013/07/13/domowe-hamburgery/
  • https://www.eksperymentalnie.com/domowe-burgery-z-miesa-mielonego/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku