To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Składniki na domowe burgery z natką pietruszki
- Mięso mielone: 0,5 kg
- Musztarda: 3-4 łyżki
- Natka pietruszki: pęczek
- Otręby owsiane: 3-4 łyżki
- Jajko: 1 sztuka
- Sól i pieprz: według uznania
- Olej: 2 łyżki
- Ketchup: 2 łyżki
Sprzęt do usmażenia prostych burgerów z mięsa mielonego i natki pietruszki
- Miska
- Patelnia grillowa
- Patelnia zwykła
Procedura przygotowania i smażenia prostych domowych burgerów z mięsa mielonego z natką pietruszki
- Dodaj do miski mielone mięso.
- Wsyp do miski 3-4 łyżki otrębów owsianych.
- Wymieszaj mięso wraz z otrębami w misce.
- Dodaj do miski jajko.
- Dorzuć do miski 3-4 łyżki musztardy.
- Dolej 2-3 łyżki ketchupu.
- Wymieszaj zawartość miski.
- Dopraw mięso solą i pieprzem.
- Wymieszaj zawartość miski i dodaj 2 łyżki oleju.
- Ponownie wymieszaj całe mięso.
- Umyj ręce!
- Uformuj z mięsa zwartą kulę.
- Odstaw kulę mięsa w misce do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Gdy mięso się przegryzie, wyjmij je z lodówki.
- Rozgrzej patelnię grillową (opcjonalnie można zwykłą, wtedy bardzo trzeba uważać, bo mięso będzie przywierać i bez dodawania tłuszczu może być trudno usmażyć).
- Pamiętaj. Umyj ręce!
- W czasie rozgrzewania się suchej patelni uformuj z mięsa 5-6 burgerów.
- Na trochę mniejszej mocy palnika smaż burgery po 6-7 minut z każdej strony.
- Kładąc burgera na patelnie, rozpłaszcz go lekko, dociskając do patelni.
- Między każdą partią burgerów na patelni odczekaj 1-2 minuty.
- Wykonaj operację dla każdej części mięsa, ilość rzutów zależy od wielkości patelni.
- W ten sposób domowe burgery z mięsa mielonego z natką pietruszki są gotowe i czekają na wizytę w bułce.
Dodatkowe uwagi
Można odgrzewać tak przygotowane burgery na zwykłej patelni, bez użycia dodatkowego tłuszczu, masła czy oleju.
W przeciwieństwie do typowych klopsów (albo kotletów mielonych z marchewkąZobacz 📋 przepis dotyczący: kotletów mielonych z marchewką!) domowe burgery można bardzo sprawnie odgrzewać na suchej patelni bez tłuszczu.
Do takiego domowego obiadku jak najbardziej do popicia pasuje kompot z obierek jabłekZobacz 📋 przepis dotyczący: kompot z obierek jabłek! i na deser jabłka w cieścieZobacz 📋 przepis dotyczący: jabłka w cieście! ;).
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://mammadeli.com/2013/07/13/domowe-hamburgery/
- https://www.eksperymentalnie.com/domowe-burgery-z-miesa-mielonego/


