Facebook | Kontakt

Tradycyjna potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.

Produkty na tradycyjną potrawkę z gotowanego kurczaka z marchewką i groszkiem

  • Mięso z kurczaka: około 0,5 kg (może być kurczak po rosole lub gotowany)
  • Marchew: 2 sztuki (mogą być po rosole)
  • Groszek: 0,5 puszki
  • (OPCJONALNE) Słoik zawekowanej marchewki z groszkiemZobacz 📋 przepis dotyczący: marchewki z groszkiem!: 1 sztuka (o ile był wcześniej przygotowany i czekał w spiżarni)
  • Cebula: 1 sztuka
  • Por: zielone części z jednej sztuki
  • Bulion rosołowy: 1 szklanka
  • Śmietana: 100-150 ml
  • Mąka: 1 łyżka
  • Majeranek: 2-3 łyżeczki
  • (OPCJONALNE) Czosnek: 1 ząbek
  • Sól i pieprz: według uznania
  • Cytryna: 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Olej: 1-2 łyżki

Sprzęt potrzebny do potrawki z gotowanego kurczaka, marchewki i groszku

  • Patelnia
  • Garnek
  • (OPCJONALNE) Tarka
  • (OPCJONALNE) Szatkownica

Procedura przygotowania tradycyjnej potrawki z kurczaka z marchewką i groszkiem

  1. Zacznij grzać patelnię na średniej mocy palnika i wlej na nią łyżkę oleju.
  2. Umyj i obierz cebulę.
  3. Drobno poszatkuj cebulę ręcznie lub z pomocą tarki, szatkownicy.
  4. Przesyp cebulę na patelnię i smaż, co jakiś czas mieszając.
  5. Pora umyj i też posiekaj na drobno.
  6. Pokrojonego pora dodaj do cebuli i smaż razem z nią.
  7. Obierz kurczaka po rosołowego lub gotowanego odrywając mięso od kości.
  8. Bardzo drobno posiekaj mięso z kurczaka lub porozrywaj kawałki na mniejsze, kwestia gustu.
  9. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso z kurczaka na patelnię.
  10. Dopraw całość solę i pieprzem oraz dosyp 2-3 łyżeczki majeranku.
  11. Po około 6 minutach smażenia kurczaka z cebulą i porem wlej szklankę bulionu na patelnię.
  12. Dodaj na patelnię marchewkę z groszkiem (ze słoika lub pokrój wcześniej marchewkę w kostkę).
  13. (OPCJONALNE) Obierz, poszatkuj, rozgnieć i dodaj czosnek na patelnię.
  14. Trzymaj potrawkę na ogniu przez kilka minut.
  15. Dodaj do szklanki trochę wody oraz łyżkę mąki i mieszaj.
  16. Dodaj 2-3 łyżki bulionu z patelni do szklanki.
  17. Zmniejsz moc palnika.
  18. Dodawaj porcjami łącznie 100-150 ml śmietany do szklanki i wciąż mieszaj.
  19. Przelej rozrobioną masę ze śmietaną na patelnie i cały czas mieszaj potrawkę.
  20. Dodaj 1-2 łyżeczki soku z cytryny na patelnię z potrawką.
  21. Gotuj na bardzo małej mocy palnika.
  22. Mieszaj, aż potrawka przybierze odpowiednią dla Ciebie gęstość.
  23. Wyłącz palnik. Tradycyjna potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem jest gotowa by zjeść ją samą albo z ziemniaczkami, kaszą, ryżem.

Dodatkowe uwagi

Zamiast mięsa po rosole czy gotowanego można zrobić jeszcze bardziej luksusową potrawkę, używając filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://poprostupycha.com.pl/przepis/potrawka-z-kurczaka-z-marchewka-i-groszkiem/#google_vignette
  • https://przepiski.pl/potrawka-z-kurczaka-z-marchewka-i-groszkiem/
  • https://www.przepisy.pl/przepis/potrawka-z-kurczaka-z-marchewka-i-groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku