To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Produkty na tradycyjną potrawkę z gotowanego kurczaka z marchewką i groszkiem
- Mięso z kurczaka: około 0,5 kg (może być kurczak po rosole lub gotowany)
- Marchew: 2 sztuki (mogą być po rosole)
- Groszek: 0,5 puszki
- (OPCJONALNE) Słoik zawekowanej marchewki z groszkiemZobacz 📋 przepis dotyczący: marchewki z groszkiem!: 1 sztuka (o ile był wcześniej przygotowany i czekał w spiżarni)
- Cebula: 1 sztuka
- Por: zielone części z jednej sztuki
- Bulion rosołowy: 1 szklanka
- Śmietana: 100-150 ml
- Mąka: 1 łyżka
- Majeranek: 2-3 łyżeczki
- (OPCJONALNE) Czosnek: 1 ząbek
- Sól i pieprz: według uznania
- Cytryna: 2 łyżeczki soku z cytryny
- Olej: 1-2 łyżki
Sprzęt potrzebny do potrawki z gotowanego kurczaka, marchewki i groszku
- Patelnia
- Garnek
- (OPCJONALNE) Tarka
- (OPCJONALNE) Szatkownica
Procedura przygotowania tradycyjnej potrawki z kurczaka z marchewką i groszkiem
- Zacznij grzać patelnię na średniej mocy palnika i wlej na nią łyżkę oleju.
- Umyj i obierz cebulę.
- Drobno poszatkuj cebulę ręcznie lub z pomocą tarki, szatkownicy.
- Przesyp cebulę na patelnię i smaż, co jakiś czas mieszając.
- Pora umyj i też posiekaj na drobno.
- Pokrojonego pora dodaj do cebuli i smaż razem z nią.
- Obierz kurczaka po rosołowego lub gotowanego odrywając mięso od kości.
- Bardzo drobno posiekaj mięso z kurczaka lub porozrywaj kawałki na mniejsze, kwestia gustu.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso z kurczaka na patelnię.
- Dopraw całość solę i pieprzem oraz dosyp 2-3 łyżeczki majeranku.
- Po około 6 minutach smażenia kurczaka z cebulą i porem wlej szklankę bulionu na patelnię.
- Dodaj na patelnię marchewkę z groszkiem (ze słoika lub pokrój wcześniej marchewkę w kostkę).
- (OPCJONALNE) Obierz, poszatkuj, rozgnieć i dodaj czosnek na patelnię.
- Trzymaj potrawkę na ogniu przez kilka minut.
- Dodaj do szklanki trochę wody oraz łyżkę mąki i mieszaj.
- Dodaj 2-3 łyżki bulionu z patelni do szklanki.
- Zmniejsz moc palnika.
- Dodawaj porcjami łącznie 100-150 ml śmietany do szklanki i wciąż mieszaj.
- Przelej rozrobioną masę ze śmietaną na patelnie i cały czas mieszaj potrawkę.
- Dodaj 1-2 łyżeczki soku z cytryny na patelnię z potrawką.
- Gotuj na bardzo małej mocy palnika.
- Mieszaj, aż potrawka przybierze odpowiednią dla Ciebie gęstość.
- Wyłącz palnik. Tradycyjna potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem jest gotowa by zjeść ją samą albo z ziemniaczkami, kaszą, ryżem.
Dodatkowe uwagi
Zamiast mięsa po rosole czy gotowanego można zrobić jeszcze bardziej luksusową potrawkę, używając filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://poprostupycha.com.pl/przepis/potrawka-z-kurczaka-z-marchewka-i-groszkiem/#google_vignette
- https://przepiski.pl/potrawka-z-kurczaka-z-marchewka-i-groszkiem/
- https://www.przepisy.pl/przepis/potrawka-z-kurczaka-z-marchewka-i-groszkiem




