Facebook | Kontakt

Sos serowo – paprykowy

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu

Produkty do przygotowania sosu serowo paprykowego

  • Papryka czerwona: 1 sztuka
  • Papryka ostra (pepperoni): 1 sztuka
  • Ser żółty: 100 – 130 g
  • Bulion rosołowy: 1 – 1,5 szklanki (można użyć bulionu rosołowego w słoiku albo kostkę bulionową)
  • Mąka: 1 łyżka

Sprzęt do zrobienia sosu serowo paprykowego

  • Garnek
  • Pokrywka (pasująca do garnka)
  • Tarka
  • (OPCJONALNE) Szatkownica

Procedura gotowania sosu serowo paprykowego na ciepło i na zimno

  1. Do garnka wlać odrobinę wody lub odrobinę bulionu (nie całość!).
  2. Ser żółty należy zetrzeć na tarce (albo poszatkować, pokroić jak ma się w plasterkach).
  3. Systematycznie dodawać starty ser (ale nie więcej niż 1/4) do garnka z bulionem / wodą aż się rozpuści i często mieszamy.
  4. Jeżeli używamy bulionu, należy go równolegle podgrzewać (osobny garnek).
  5. Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i białych części z wnętrza.
  6. Na tarce należy zetrzeć paprykę czerwoną i paprykę pepperoni do miski. Opcjonalnie można po prostu pokroić paprykęZobacz 📋 przepis dotyczący: pokroić paprykę!.
  7. Dodać do garnka starte papryki.
  8. Gotować zawartość ciągle mieszając i dodając po trochu ser.
  9. Dolać resztę bulionu i mieszać.
  10. Gdy już cały ser jest dodany do garnka, gotować jeszcze kilka minut mieszając.
  11. Uważać by ser nie przywierał do dna garnka.
  12. Gotować przez 2-3 minuty pod przykryciem i potem mieszać.
  13. Powtarzać czynność do rozpuszczenia większości sera (lub całego).
  14. Zostawić na dłuższą chwilę wyłączony garnek pod przykryciem.
  15. Sos serowo – paprykowy jest gotowy do spożycia na ciepło.
  16. Do zastosowania na zimno, musi ostygnąć i w trakcie tego procesu warto go co jakiś czas przemieszać.

Dodatkowe uwagi

Zaskakujące jest to, że jeśli tak przygotowany sos doda się do zupy marchewkowej na rosoleZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy marchewkowej na rosole!, np. z poprzedniego obiadu to powstaje po wspólnym zagotowaniu ciekawa w smaku zupa paprykowa z serem.

Sosem serowo – paprykowym można polać np.:

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://gotujmy.pl/sos-serowo-paprykowy,przepisy-sos-serowy-przepis,217486.html
  • https://www.doradcasmaku.pl/przepis-sos-serowopaprykowy-do-nachos-293242

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku