To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Produkty do zawekowania surówki z selera w słoikach
- Seler: 1 kg / 1 główka
- Cukier: mniej niż 0,5 szklanki
- Ocet: 3 łyżki
- Sól: 1 łyżeczka
Sprzęt do zawekowania surówki z selera w słoikach
- Miska
- Tarka
- Garnek
- Słoiki
- Ręczniki
Procedura wekowania surówki z selera w słoikach
- Do garnka wlać litr wody i zacząć gotować.
- Dosypać do garnka mniej niż pół szklanki cukru.
- Dodać do garnka 3 łyżki octu i łyżeczkę soli.
- Selera obmyć i przekroić na pół.
- Powstałe połówki znowu przekroić na pół.
- Powstałe ćwiartki znowu przeciąć na pół.
- Powstałe kawałki 1/8 selera zetrzeć na tarce do miski.
- Gdy cukier już się rozpuści wsypać starty seler do garnka.
- Po 20 minutach całość powinna być zagotowana.
- Należy przełożyć zawartość garnka do słoików.
- Seler dociskać do słoików, ale zostawić od góry trochę luzu.
- Szybko zakręcić i odwrócić słoik z selerem do góry dnem.
- Postąpić tak samo dla każdego słoika.
- Po 24 godzinach należy słoiki z selerem zagotować.
- Zagotowanie prowadzić w garnku z wodą i ręcznikiem na dnie garnka.
- Zagotowywać słoik przez 20 minut.
- Po zagotowaniu odłożyć słoik do góry dnem.
- Gdy całość ostygnie, surówka z selera do słoików jest gotowa.
- Słoiki z selerem można przechowywać w szafkach a najlepiej w spiżarni.
Dodatkowe uwagi
Warto rozważyć, by rozkładać seler w słoikach równolegle. W przeciwnym wypadku któryś ze słoików będzie miał więcej wody niż pozostałe.
Robiąc bulion do słoików, można kupić od razu całą główkę selera, by było taniej i najpierw zrobić bulion w słoikachZobacz 📋 przepis dotyczący: bulion w słoikach!, resztę selera zawekować, a jeśli zostało trochę pora to zrobić zieloną pastę z poraZobacz 📋 przepis dotyczący: zieloną pastę z pora!.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.doradcasmaku.pl/przepis-salatka-z-selera-w-sloikach-123493
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-z-selera-do-sloikow-1





