Facebook | Kontakt

Zielona pasta z pora do kanapek

Oceń Przepis

Więc czy grasz w zielone? 🟢 Gram, gram, gram. Masz zielone? Mam, mam, mam. 🥪 Zielona pasta z pora – to jest towar, który potrzebujesz. Szczypior, kiełki, por, majonez i głód won! Na śniadania i kolacje na zielono. Załóż zielone okulary.

Oto smakowita i odżywcza propozycja na pastę kanapkową z wykorzystaniem zielonych części pora, które zwykle są mniej popularne w kuchni. Jest idealna do smarowania kanapek, może być stosowana jako dip do warzyw czy dodatek do sałatek. Jej przygotowanie jest proste i wymaga tylko kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni.

Kiedy można jeść zielone części pora?

Zielone części pora, przy przygotowaniu zielonej pasty, nie tylko nadają daniu kolor, ale również wartości odżywcze. Ale, czy zielone części pora można jeść na surowo i czy są one bezpieczne dla naszego zdrowia? Tak, można jeść zielone części pora na surowo! Por świetnie sprawdza się w różnego rodzaju sałatkach i pastach kanapkowych. Zielone części pora są bogate w witaminy C, A, K oraz B6. Dodatkowo por jest także dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń i magnez.

(Nie jest to porada dietetyczna, ale magnez mają wszystkie zielone części roślin, gdyż chlorofil – ten zielony barwnik jest oparty o magnez. To jest wiedza z poziomu obecnej +/- 7-8 klasy z biologii, gdyby ktoś pytał gdzie źródło :))

Czy pora do pasty należy najpierw sparzyć?

Nie, pora nie trzeba sparzać przed dodaniem go do pasty kanapkowej. Chociaż trzeba umyć i oczyścić pora przed użyciem, nie ma potrzeby specjalnie obrabiać go termicznie, ale można ;).

Zwłaszcza jeśli wolisz bardziej miękki i delikatniejszy smak pora, możesz go lekko podsmażyć na patelni przez kilka minut. Tak przygotowany por będzie składnikiem pasty kanapkowej, dodającym jej ciekawego smaku i aromatu. Możesz przez to jednak stracić walory wzrokowe (kolor) i wartości odżywcze. No w końcu najlepiej warzywa jeść jak najmniej przetworzone.

No dobra, to definitywnie pory w dłoń i do abordażu na kanapki! Arrrrrrr!

Produkty na zieloną pastę kanapkową z pora

  • Por: zielone części z 2 porów
  • Szczypiorek: solidny pęczek
  • Kiełki: duża garść (mogą być kiełki brokuła lub kiełki lucerny)
  • Majonez: 1-2 łyżeczki
  • Sól i pieprz: według uznania

Sprzęt potrzebny do zrobienia pasty kanapkowej z pora

  • Miska
  • Szatkownica (OPCJONALNIE)

Procedura przygotowania zielonej pasty z pora do kanapek

  1. Pora umyć i bardzo drobno posiekać.
  2. Szczypiorek umyć i bardzo drobno posiekać.
  3. Kiełki umyć i zostawić aż przeschną.
  4. Gdy kiełki ociekną z wody, należy je bardzo drobno posiekać.
  5. OPCJONALNE: Jeśli jest się w posiadaniu, to warto użyć dla powyższych składników, mechaniczną szatkownicę do warzyw. Naprawdę warto, ale bez niej też się da, tylko trzeba bardzo dużo popracować nożem przy szatkowaniu.
  6. Dodać kiełki, pora i szczypiorek do miski.
  7. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  8. Dodać do całości 1 lub 2 łyżeczki majonezu i dokładnie przemieszać zawartość.
  9. Odstawić do lodówki na około godzinę i zielona pasta z pora jest gotowa. Można jej używać do smarowania i nie tylko 😉

Dodatkowe uwagi

Można do pasty dodać posiekane lub zmielone nasiona słonecznika i/lub pestki dyni.

Jeśli została Ci, oprócz zielonych części pora, jeszcze jego biała część, to możesz rozważyć także zrobienie pasty z pora i pietruszki rosołowej. No i oczywiście zupa porowa na rosoleZobacz 📋 przepis dotyczący: zupa porowa na rosole! też na Ciebie czeka ;).

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://ekspresjasmaku.com/pasta-pora-dodatkiem-czarnuszki/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku