Facebook | Kontakt

Placki z marchewki

Oceń Przepis

Placki warzywne to nie tylko te z ziemniaków. Placki z marchewki to relatywnie proste rozwiązanie nie tylko na obiad czy przekąskę. Przede wszystkim dlatego, że nie wymagają całego kosza warzyw jak wiele innych placków. Pozostałe składniki w tego typu plackach będą stanowiły czy danie będzie na słodko, czy na słono. Spełnia to kryteria prostoty przepisu. Marchewki i jabłka stworzą placuszki jabłkowo marchewkoweZobacz 📋 przepis dotyczący: placuszki jabłkowo marchewkowe!. Natomiast zamiana jabłka na cebulę, sprawi, że będą to placki z marchewki na słono. I o tym więcej w tym przepisie.

Z czym podawać placki marchewkowe na słono?

Jogurt, śmietana, tego typu przetwory mleczne bardzo dobrze pasują. W przypadku jedzenia ich na zimno, jako substytut pieczywa, można posmarować nawet majonezem i dorzucić … pomidora. W takiej konfiguracji ogranicza Cię tylko fantazja.

Co można zrobić z dużą ilością marchewki?

Placki. Można też zrobić weki z marchewki, mus marchewkowo jabłkowy. I … jeszcze więcej placków! Zwłaszcza jak się użyje obierków z marchewki. Tak z obierków, które idą do kompostownika lub odpadów bio też można zrobić placki z marchewki.

Jak zrobić placuszki marchewkowe na słono?

Przygotować startą marchew, zmieszaną z mąką, jajkiem i cebulą. Całość wrzucić na patelnię i zajadać. Om om om om om, chrup chrup! Więc jak króliki zróbmy placki marchewkowe skok po skoku. To znaczy krok po kroku.

Produkty składowe placków z marchewki

  • Marchew: ok. 0,5 kg lub obierki z większej ilości
  • Jajka: 1 – 2 sztuki
  • Cebula: 0,5 – 1 sztuka
  • Szczypiorek: garść / według uznania
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Sól i pieprz: według uznania
  • Mąka: minimum 3-4 łyżki

Sprzęt do usmażenia placków z marchewki

  • Miska
  • Patelnia
  • Garnek

Procedura przygotowania placków z marchewki lub jej obierków

  1. Marchewki umyć i obciąć końcówki.
  2. Marchewki przekroić na pół i ugotować.
  3. Wyjąć marchewki i ostudzić.
  4. Obrać marchewki.
  5. Obrać marchewki i przerabiać dalej obierki (można użyć tej ugotowanej, ale wtedy lepiej po prostu zetrzeć marchewkę bez gotowania).
  6. Obierki z marchewki drobno posiekać i dodać do miski
  7. Obrać cebulę i drobno pokroićZobacz 📋 przepis dotyczący: Obrać cebulę i drobno pokroić! i posiekać.
  8. Dodać cebulę do miski.
  9. Posiekać szczypiorek i ok. 2 łyżki dodać do miski.
  10. Obrać i posiekać czosnekZobacz 📋 przepis dotyczący: Obrać i posiekać czosnek!.
  11. Czosnek dodać do miski.
  12. Rozbić i dodać do miski 2 jajka.
  13. Dodać do miski około 4 łyżek mąki.
  14. Dodać do miski sól oraz pieprz.
  15. Dokładnie wymieszać zawartość miski.
  16. Rozgrzać trochę oleju na patelni.
  17. Wyrobione ciasto formować w drobne placki.
  18. Smażyć każdy placek po około 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotawego koloru.
  19. Odkładać placki by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Dodatkowe uwagi

Placki z marchewki można wykonać równolegle z wekowaniem marchewkiZobacz 📋 przepis dotyczący: wekowaniem marchewki! lub marchewki z groszkiemZobacz 📋 przepis dotyczący: marchewki z groszkiem!. Możliwe jest też zrobienie placków tylko z samych obierków pozostałych z innych procesów.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://lagrandepiccolacuoca.com/placki-marchewkowe/0/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku