Placki warzywne to nie tylko te z ziemniaków. Placki z marchewki to relatywnie proste rozwiązanie nie tylko na obiad czy przekąskę. Przede wszystkim dlatego, że nie wymagają całego kosza warzyw jak wiele innych placków. Pozostałe składniki w tego typu plackach będą stanowiły czy danie będzie na słodko, czy na słono. Spełnia to kryteria prostoty przepisu. Marchewki i jabłka stworzą placuszki jabłkowo marchewkoweZobacz 📋 przepis dotyczący: placuszki jabłkowo marchewkowe!. Natomiast zamiana jabłka na cebulę, sprawi, że będą to placki z marchewki na słono. I o tym więcej w tym przepisie.
Z czym podawać placki marchewkowe na słono?
Jogurt, śmietana, tego typu przetwory mleczne bardzo dobrze pasują. W przypadku jedzenia ich na zimno, jako substytut pieczywa, można posmarować nawet majonezem i dorzucić … pomidora. W takiej konfiguracji ogranicza Cię tylko fantazja.
Co można zrobić z dużą ilością marchewki?
Placki. Można też zrobić weki z marchewki, mus marchewkowo jabłkowy. I … jeszcze więcej placków! Zwłaszcza jak się użyje obierków z marchewki. Tak z obierków, które idą do kompostownika lub odpadów bio też można zrobić placki z marchewki.
Jak zrobić placuszki marchewkowe na słono?
Przygotować startą marchew, zmieszaną z mąką, jajkiem i cebulą. Całość wrzucić na patelnię i zajadać. Om om om om om, chrup chrup! Więc jak króliki zróbmy placki marchewkowe skok po skoku. To znaczy krok po kroku.
Produkty składowe placków z marchewki
- Marchew: ok. 0,5 kg lub obierki z większej ilości
- Jajka: 1 – 2 sztuki
- Cebula: 0,5 – 1 sztuka
- Szczypiorek: garść / według uznania
- Czosnek: 1 ząbek
- Sól i pieprz: według uznania
- Mąka: minimum 3-4 łyżki
Sprzęt do usmażenia placków z marchewki
- Miska
- Patelnia
- Garnek
Procedura przygotowania placków z marchewki lub jej obierków
- Marchewki umyć i obciąć końcówki.
- Marchewki przekroić na pół i ugotować.
- Wyjąć marchewki i ostudzić.
- Obrać marchewki.
- Obrać marchewki i przerabiać dalej obierki (można użyć tej ugotowanej, ale wtedy lepiej po prostu zetrzeć marchewkę bez gotowania).
- Obierki z marchewki drobno posiekać i dodać do miski
- Obrać cebulę i drobno pokroićZobacz 📋 przepis dotyczący: Obrać cebulę i drobno pokroić! i posiekać.
- Dodać cebulę do miski.
- Posiekać szczypiorek i ok. 2 łyżki dodać do miski.
- Obrać i posiekać czosnekZobacz 📋 przepis dotyczący: Obrać i posiekać czosnek!.
- Czosnek dodać do miski.
- Rozbić i dodać do miski 2 jajka.
- Dodać do miski około 4 łyżek mąki.
- Dodać do miski sól oraz pieprz.
- Dokładnie wymieszać zawartość miski.
- Rozgrzać trochę oleju na patelni.
- Wyrobione ciasto formować w drobne placki.
- Smażyć każdy placek po około 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotawego koloru.
- Odkładać placki by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Dodatkowe uwagi
Placki z marchewki można wykonać równolegle z wekowaniem marchewkiZobacz 📋 przepis dotyczący: wekowaniem marchewki! lub marchewki z groszkiemZobacz 📋 przepis dotyczący: marchewki z groszkiem!. Możliwe jest też zrobienie placków tylko z samych obierków pozostałych z innych procesów.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://lagrandepiccolacuoca.com/placki-marchewkowe/0/