To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.
Składniki do sosu buraczkowo – śmietanowego na ciepło
- Buraki: 4 sztuki
- Cebula: 1 sztuka
- Czosnek: 2 ząbki
- Śmietana (dowolna): 3-4 łyżki
- Oregano: pół łyżeczki
- Bazylia: pół łyżeczki
- Olej: 2 łyżki
Sprzęt do ugotowania sosu buraczkowo – śmietanowego
- Garnek
- Pokrywka pasująca do garnka
- Miska
- Tarka (OPCJONALNIE)
Procedura gotowania sosu buraczkowo – śmietanowego na ciepło
- Umyć buraki.
- Umieścić buraki w garnku i zalać wodą.
- Gotować buraki przez minimum 30 minut.
- Wyłączyć palnik i ostudzić buraki.
- Buraki obrać i pokroić w kostkę.
- Umyć garnek i wytrzeć.
- Wlać do garnka olej i ustawić średnią moc grzania.
- Cebulę umyć, obrać i posiekać na drobną kostkę (OPCJONALNIE można cebulę zetrzeć na tarce).
- Wsypać cebulę do garnka i lekko przesmażyć.
- Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać!, rozgnieść i posiekany wrzucić do garnka.
- Zawartość smażyć przez 5 minut.
- Dodać do garnka pokrojone w kostkę buraki.
- Mieszać i smażyć przez 5 minut.
- Przykryć garnek pokrywką i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
- Dodać do garnka 3 łyżki wybranej śmietany i wymieszać.
- Gotować całość przez 5 minut bez przykrycia mieszając.
- Sos buraczkowo śmietanowy jest gotowy do spożycia.
Dodatkowe uwagi
Można pominąć gotowanie buraków i obrane od razu buraki pokrojone w kostkę smażyć. Będą wtedy twardsze, lub będzie trzeba dłużej je dusić.
Śmietanę można zastąpić innym nabiałem, nawet od biedy jogurtem.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.doradcasmaku.pl/przepis-sos-buraczany-253560
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-buraczkowo-smietanowy-nie-do-zepsucia-dla-leniwych




