Facebook | Kontakt

Sos buraczkowo – śmietanowy

Oceń Przepis

To jest zaplanowane miejsce na kwiecisty wstęp do przepisu.

Składniki do sosu buraczkowo – śmietanowego na ciepło

  • Buraki: 4 sztuki
  • Cebula: 1 sztuka
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Śmietana (dowolna): 3-4 łyżki
  • Oregano: pół łyżeczki
  • Bazylia: pół łyżeczki
  • Olej: 2 łyżki

Sprzęt do ugotowania sosu buraczkowo – śmietanowego

  • Garnek
  • Pokrywka pasująca do garnka
  • Miska
  • Tarka (OPCJONALNIE)

Procedura gotowania sosu buraczkowo – śmietanowego na ciepło

  1. Umyć buraki.
  2. Umieścić buraki w garnku i zalać wodą.
  3. Gotować buraki przez minimum 30 minut.
  4. Wyłączyć palnik i ostudzić buraki.
  5. Buraki obrać i pokroić w kostkę.
  6. Umyć garnek i wytrzeć.
  7. Wlać do garnka olej i ustawić średnią moc grzania.
  8. Cebulę umyć, obrać i posiekać na drobną kostkę (OPCJONALNIE można cebulę zetrzeć na tarce).
  9. Wsypać cebulę do garnka i lekko przesmażyć.
  10. Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać!, rozgnieść i posiekany wrzucić do garnka.
  11. Zawartość smażyć przez 5 minut.
  12. Dodać do garnka pokrojone w kostkę buraki.
  13. Mieszać i smażyć przez 5 minut.
  14. Przykryć garnek pokrywką i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
  15. Dodać do garnka 3 łyżki wybranej śmietany i wymieszać.
  16. Gotować całość przez 5 minut bez przykrycia mieszając.
  17. Sos buraczkowo śmietanowy jest gotowy do spożycia.

Dodatkowe uwagi

Można pominąć gotowanie buraków i obrane od razu buraki pokrojone w kostkę smażyć. Będą wtedy twardsze, lub będzie trzeba dłużej je dusić.

Śmietanę można zastąpić innym nabiałem, nawet od biedy jogurtem.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.doradcasmaku.pl/przepis-sos-buraczany-253560
  • https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-buraczkowo-smietanowy-nie-do-zepsucia-dla-leniwych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku