Zawsze jest dobry moment na przygotowanie pysznego i orzeźwiającego deseru. Sorbet jabłkowy z dodatkiem cytryny to świetny sposób na wykorzystanie jabłek, których w Polsce jest od groma i ciut-ciut. Od lat w Polsce “produkuje się” prawie tyle jabłek co w całych Stanach Zjednoczonych. Kraj nad Wisłą, czyli Polska jest wśród czterech państw o największej produkcji jabłek. Jako Polacy nie umiemy w biznes, więc je głównie eksportujemy, zamiast robić cydr. Mimo to jest u nas jabłek tak dużo, że się o nie potykamy a one i tak drożeją. Odchodząc od tego politycznego wstępu, w tym wpisie podpowiem Ci, jak przygotować pyszny sorbet jabłkowy krok po kroku.
Czym różnią się lody i sorbety?
Lody i sorbety to dwa różne rodzaje deserów mrożonych. Główną różnicą jest skład. Lody zawierają mleko lub śmietanę, podczas gdy sorbety są wykonane głównie z owoców i wody. Sorbety są zazwyczaj lżejsze i mniej kaloryczne niż lody.
Czy można zrobić sorbet z jabłek?
Tak, oczywiście! Jabłka są doskonałym składnikiem do przygotowania sorbetu. Są soczyste, słodkie i pełne witamin. Z jabłek można przygotować pyszne i zdrowe sorbety, nawet z samych jabłek da się zrobić.
Jak się robi sorbet jabłkowy?
Potrzebujesz jedynie trochę sprzętu: garnek, tarkę, zamrażarkę i pojemnik po lodach. Wystarczy obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, przygotować sok z cytryny, przygotować syrop cukrowy, wymieszać wszystko razem i wstawić do zamrażarki. Po kilku godzinach masz gotowy sorbet do podania. No tak plus minus 🙂
Co zrobić, żeby sorbet nie zamarzł?
Ważne jest regularne mieszanie masy w trakcie jej zamrażania. Po godzinie wstawienia do zamrażarki warto wyjąć sorbet i dokładnie przemieszać. Powtórzenie tego procesu kilkukrotnie pozwoli uzyskać idealną konsystencję, sorbet będzie lżejszy i bardziej sorbetowy xD.
Czas wypróbować przepis na sorbet jabłkowy z cytryną na deser. Zapraszam!
Składniki na sorbet jabłkowy
- Jabłka: 1 kg / około 5 sztuk
- Cytryna: 1 sztuka
- Cukier: pół szklanki
Sprzęt do zrobienia sorbetu jabłkowego
- Garnek
- Tarka
- Zamrażarka
- Pojemnik po lodach
Procedura przygotowania sorbetu jabłkowego
- Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych (pozostałe obierki jabłek i gniazda nasienne można przetworzyć w innym celu).
- Do garnka wycisnąć sok z całej cytryny i powoli podgrzewać (byle nie zagotować).
- Jabłka zetrzeć na tarce do miski.
- Dodać do garnka trochę mniej niż pół szklanki cukru i mieszać.
- Ze startych jabłek odlać trochę powstałego soku i dodać do garnka.
- Gotować powstały syrop około 10 minut mieszając.
- Zalać jabłka gorącym syropem.
- Zawartość miski wymieszać.
- Po ostygnięciu mieszaniny, przełożyć ją do pojemnika po lodach i wstawić do zamrażarki.
- Po godzinie wyjąć sorbet i przemieszać.
- Powyższą czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy.
- Przykryć pudełko po lodach pokrywką w celu dalszego przechowywania deseru w zamrażarce.
Dodatkowe uwagi
Z pozostałych obierek można zrobić kompot z resztek jabłekZobacz 📋 przepis dotyczący: kompot z resztek jabłek!.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://aniagotuje.pl/przepis/sorbet-jablkowy