Facebook | Kontakt

Zupa z czerwonej kapusty

Oceń Przepis

To nie jest modra kapusta, to też nie kapusta. To po prostu zupa na bazie czerwonej kapusty topiącej się w pomidorowym przecierze z papryką, która i tak jest tu gościnnie, bo też czerwona. Okazuje się, że można zrobić czerwoną zupę bez sierpa i młota. Naprzód do walki o plan N-krokowy. Krok po krokowy.

Czy czerwona kapusta nadaje się do zupy?

Oczywiście, że tak! Czerwona kapusta to wyjątkowe warzywo, które oprócz swojego intensywnego koloru, jest źródłem witaminy C, A, K oraz błonnika. Co czyni ją idealną bazą dla zupy, więc czemu jej nie zjeść :).

Jakie przyprawy do gotowanej czerwonej kapusty?

Warto sięgnąć po przyprawy, które podkreślą jej smak i aromat. Papryka w proszku dodaje potrawie lekko pikantnego smaku, a także wzmocni kolor kapusty. Możemy również dodać zioła takie jak majeranek, tymianek czy liście laurowe.

Jak zmienia się barwą wywaru z czerwonej kapusty?

Wywar z czerwonej kapusty zmienia barwę w zależności od pH roztworu. Frazes, przecież pamiętasz to z podstawowej edukacji. Dzieje się tak, ponieważ czerwona kapusta zawiera antocyjany, które są naturalnymi barwnikami. W zależności od pH antocyjany zmieniają kolor.

Jeśli dodasz “kwasu” do wywaru z czerwonej kapusty, barwa zmieni się na czerwono-fioletową. Na przykład, dodając sok z cytryny, ocet lub kwas askorbinowy (witamina C), pH wywaru zostaje obniżone, co powoduje zmianę barwy.

Natomiast dodając roztwory o odczynie zasadowym, takie jak soda oczyszczona lub płyn do naczyń (mniam!), barwa zmieni się na niebiesko-zieloną lub żółto-zieloną.

Wywar zachowuje pierwotną, lekko fioletową barwę, gdy nie dodaje się do niego ani kwasów, ani zasad. Odcienie barw mogą się różnić w zależności od stężenia samej kapusty i dodatków, długości gotowania i tak dalej. Dlatego czysto teoretycznie można otrzymać nawet niebieską zupę bez sztucznych barwników.

Starczy tego biadolenia. Przygotuj garnek i zaczynamy gotować zupę!

Produkty do ugotowania zupy z czerwonej kapusty

Sprzęt do przygotowania zupy z czerwonej kapusty

  • Garnek

Procedura gotowania zupy z czerwonej kapusty

  1. Kapustę umyć i pokroić w drobne paski, a następnie drobno poszatkować.
  2. Dodać do garnka 2 łyżki oleju i zagrzać.
  3. Dorzucić do garnka pokrojoną kapustę.
  4. Smażyć kapustę kilka minut mieszając co jakiś czas.
  5. Paprykę pokroićZobacz 📋 przepis dotyczący: Paprykę pokroić! w kostkę, pozbywając się ziaren i białych części.
  6. Dodać paprykę do garnka i gotować przez kilka minut.
  7. Dolać do garnka pomidory z puszki lub przecier pomidorowy.
  8. Wlać do garnka do 2 szklanek wody (zależnie od konsystencji pomidorów).
  9. Wsypać 1 łyżkę cukru i trochę soli oraz pieprzu.
  10. Gotować zawartość około 30 minut mieszając zawartość garnka co jakiś czas.
  11. Zupa z czerwonej kapusty jest gotowa do podania.

Dodatkowe uwagi

Można do zupy pod koniec gotowania dodać pokrojoną kiełbasę lub słoninę dla urozmaicenia.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-z-czerwonej-kapusty-2
  • https://akademiasmaku.pl/przepis/zupa-fit-z-czerwonej-kapusty,5114
  • https://zwilling.pl/blog/zupa-z-czerwonej-kapusty-n1112

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku