Kto nie zna zupy mlecznej? Przyznawać się! No właśnie, zupa mleczna z lanymi kluskami to potrawa znana każdemu. Jednak stosunek do niej to inna historia. Część osób ma z nią miłe wspomnienia, a dla innych to koszmar z dzieciństwa. Z czego to wynika? To zależy :). Nie bez znaczenia jest fakt jej podawania w żywieniu zbiorowym, przez co jakość zupy mogła być obniżona. Dodatkowo sam fakt przymusu mógł mieć wpływ na poczucie smaku zupy mlecznej z kluskami, które nie zawsze wyglądają apetycznie. Tak jak świat tak i smak się zmienia. Warto więc spróbować zupy mlecznej na dorosło.
Z czym się je zupę mleczną?
Zupa mleczna spółkuje nie tylko z lanymi kluskami. Równie dobrze można jeść mleczną zupę z ryżem, kaszą manną albo makaronem – co często wykorzystuje się przy żywieniu na stołówkach, przecież to już są 3 różne zupy, a wliczając kluski nawet cztery! Dla bogatych koneserów śniadaniowej zupy istnieją też wariacje z owocami, migdałami czy orzechami, ale o tym może kiedy indziej.
Zupa mleczna na słodko, czy na słono?
Tak naprawdę to kwestia gustu. Jednak zupę mleczną z lanymi kluskami częściej podaje się na słono. Na słodko częściej występują wariacje z kaszą manną. Właściwie to można jednocześnie dodać cukru i trochę posolić taką zupę. Zwłaszcza jeśli przygotuje się ją krok po kroku, to znajdzie się odpowiedni moment na jej doprawienie. Do dzieła!
Produkty na zupę mleczną z kluskami
- Mleko: 3-4 szklanki (0,75-1 l)
- Jajka: 2 sztuki
- Mąka: 4-5 łyżek
- Sól: pół – 3/4 łyżeczki
Sprzęt potrzebny do ugotowania zupy mlecznej z kluskami
- Miska
- Garnek
Procedura przygotowywania zupy mlecznej z lanymi kluskami
- Wlać mleko do garnka i zacząć gotować.
- Osolić mleko.
- Wsypać 4-5 łyżek mąki do miski.
- Rozbić 2 jajka i dodać je do miski.
- Mieszać zawartość miski widelcem na gładkie ciasto, da się samym widelcem.
- Gdy już mleko będzie się gotować, należy powoli wlewać ciasto, cienkim strumieniem i NIE MIESZAĆ!
- Po wlaniu całego ciasta mieszać powstałą zupę.
- Gotować jeszcze około 2 minuty i gotowe.
Dodatkowe uwagi
Zupę przechowywać w lodówce.
Jeśli zostały jakieś składniki po przygotowaniu zupy, to można z nich zrobić deser z mleka i jajekZobacz 📋 przepis dotyczący: deser z mleka i jajek!.
Jeżeli zostały tylko jajka, bo mleko się skończyło to naleśniki bez mlekaZobacz 📋 przepis dotyczący: naleśniki bez mleka! i miksera, też mogą stanowić deser lub element późniejszego obiadu.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.olgasmile.com/zupa-mleczna.html
- https://aniagotuje.pl/przepis/zupa-mleczna