Facebook | Kontakt

Kopytka z warzyw rosołowych

Oceń Przepis

Podobno przepis na kopytka z warzyw rosołowych powstał przez przypadkowy zbieg okoliczności. Pewnego dnia zebra postanowiła wziąć udział w amatorskim konkursie gotowania. Ale jak to zebra, nie miała łatwo – była jedynym stworzeniem na tej imprezie, które nie miało dłoni. Oczywiście, mogłaby poprosić o pomoc słonia, ale on pewnie zachowałby się w kuchni tak samo jak w składzie porcelany.

Mimo to zebra postanowiła zaskoczyć wszystkich. Żeby udowodnić, że nawet zebra bez dłoni potrafi stworzyć coś boskiego, wymyśliła przepis na kopytka z warzyw rosołowych. Dlaczego akurat kopytka? Bo przecież ma już takie cudne kopyta!

Tak było. Nie zmyślam. (Może trochę).

Jaki sos do kopytek z warzyw rosołowych?

Kopytka z warzyw rosołowych można jeść ot tak. Jednak lepiej dodać do nich sos. Jaki? Oto kilka prostych opcji:

  • Sos pieczarkowy na odpieprz: podsmażone i pokrojone w plastry pieczarki zrumienić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia. Następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i gotować, aż sos zgęstnieje.
  • Sos koperkowy na odczepne: wywar z warzyw rosołowych zagęścić mąką lub zasmażkąZobacz 📋 przepis dotyczący: zasmażką!. Dodać posiekany koperek, śmietankę, sól i pieprz do smaku.
  • Sos czosnkowy bez polotu: śmietanę lub jogurt wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, dodać przyprawy takie jak sól, pieprz.
  • Sos pomidorowy w stylu więziennym, prosto z puchy: podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać przecier pomidorowy i gotować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ulubionymi ziołami.

To tylko kilka żartobliwych, aczkolwiek praktycznych propozycji. Możesz eksperymentować z różnymi składnikami i przyprawami albo korzystać z bardziej wysublimowanych przepisów na sosy takich jak sos musztardowy, sos buraczkowy czy sos serowo paprykowy.

Produkty na kopytka z warzyw rosołowych

  • Ziemniaki: 3 sztuki
  • Czosnek: 1-2 ząbki
  • Marchew po rosole: 2 sztuki
  • Pietruszka po rosole: 1 sztuka
  • Jajka: 1 sztuka
  • Mąka: 1 szklanka + mąka na podsypywanie
  • Mąka ziemniaczana: ćwierć szklanki
  • Majeranek: 1 łyżka
  • Sól: 1 łyżeczka
  • Pieprz: według uznania
  • (OPCJONALNE) Cebula po rosole: 1 sztuka
  • (OPCJONALNE) Seler po rosole: 1 sztuka
  • (OPCJONALNE) Por po rosole: 1 sztuka

Sprzęt do zrobienia kopytek z warzyw rosołowych

  • Garnek a najlepiej dwa garnki
  • Miska
  • Stolnica / spory kawałek stołu

Procedura przygotowania kopytek z warzyw rosołowych możliwych do zamrożenia

  1. Do garnka wlać wodę, posolić łyżeczką soli i zacząć gotować.
  2. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka.
  3. Marchew i pietruszkę po rosole drobno posiekać i rozgnieść.
  4. Jeżeli dysponujemy tylko świeżą marchewką i pietruszką, wcześniej należy je ugotować do miękkości.
  5. Dodajemy marchew i pietruszkę do miski.
  6. (OPCJONALNE) Drobno siekamy i dodajemy do miski inne warzywa po rosole.
  7. Ząbek czosnku drobno siekamy i dodajemy do miski.
  8. Gdy ziemniaki będą już miękkie, odlewamy z garnka wodę.
  9. Ziemniaki dokładnie rozgniatamy i pozostawiamy do momentu, aż wystygną.
  10. Zimne ziemniaki dodajemy do miski z posiekanymi wcześniej warzywami.
  11. Do miski dosypujemy łyżkę majeranku.
  12. Dodajemy szklankę mąki oraz ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej.
  13. Następnie należy dodać trochę pieprzu i wbić 1 jajko.
  14. Powstałą masę należy wymieszać bardzo dokładnie.
  15. Wstawić w garnku posoloną wodę i zacząć gotować.
  16. Na stolnicy lub wolnym fragmencie stołu wysypać mąkę.
  17. Ugnieść ciasto w zbitą kulkę.
  18. Podzielić ciasto na dwie części.
  19. Każdą z części rozwałkować na wałek grubość około 3 centymetrów.
  20. Ciąć wałek co około 2-3 centymetry.
  21. Powstałe fragmenty ugniatać na pojedyncze kopytka.
  22. Z podanych proporcji powinno wyjść w przybliżeniu 25 kopytek.
  23. Uformowane kopyta gotować w osolonej wodzie dodając kopytka do wrzątku.
  24. Nie gotować zbyt wielu kopytek jednocześnie. Gotować partiami.
  25. Gdy kopytko wypłynie, po 3-4 minutach wyjąć je z wody i odcedzić.
  26. Tak samo postępować aż ugotuje się wszystkie kopytka.
  27. Kopytka z warzyw rosołowych są gotowe do spożycia lub do zamrożenia (gdy ostygną).

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://sylwiamajcher.pl/2020/04/kopytka-z-warzyw-z-bulionu-z-boczniakami/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku