Facebook | Kontakt

Czerwona kapusta z cebulą do słoików

Oceń Przepis

Co łączy kotlet mielony, schabowego, kaczkę, rolady i kluski śląskie? Modro kapusta mordeczko. Co tak wykrzywiasz sznupę? Czerwona kapusta je łączy. Natomiast czerwona kapusta łączy Śląsk i Wielkopolskę stąd gwarowa sznupa i modra kapusta, najlepiej w słoiku (nie chodzi o Warszawę). Dlatego dzisiaj pyszna czerwona kapusta z cebulą do słoików jest moim gościem i podpowiem Ci, jak ją zrobić.

Kiedy dodaje się ocet do czerwonej kapusty?

Ocet jest jednym z kluczowych składników, który nadaje czerwonej kapuście wyjątkowego smaku i aromatu. Dodać go należy do zalewy, w której gotujesz kapustę wraz z innymi składnikami. Dzięki temu potrawa zyska lekko kwaśny posmak.

Co zrobić, żeby surówka z czerwonej kapusty nie straciła koloru?

Czerwona kapusta to warzywo, które ma mocne barwniki. Chcąc zapobiec zmianom koloru, warto dodać do niej sok z cytryny. Dodatek tego składnika sprawi, że czerwona kapusta będzie dłużej zachowywała swój intensywny kolor. Natomiast nie jest on konieczny.

Jakie przyprawy do czerwonej kapusty?

Możesz dodać do kapuchy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz, czosnek, imbir czy gałkę muszkatołową. Dzięki nim czerwona kapusta nabierze głębi smaku i będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Doprawianie potrawy zależy od Twojego gustu, więc eksperymentuj śmiało, a nie pytasz się Google lub mnie 🙂

To tyle pytań. Do kapuchy marsz!

Produkty do zawekowania czerwonej kapusty z cebulą do słoików

  • Czerwona kapusta: 0,5 główki
  • Jabłka: 3 sztuki
  • Cebula: 1 sztuka
  • Cukier: 1,5 szklanki
  • Ocet: 1,5 szklanki
  • Woda: 2 szklanki
  • Sól: 4 łyżeczki
  • Pieprz: 1-2 łyżeczki

Sprzęt potrzebny do zrobienia czerwonej kapusty z cebulą w słoikach

  • Garnek
  • Miska
  • Tarka (opcjonalne)
  • Słoiki
  • Ręczniki / szmatki

Procedura wekowania czerwonej kapusty z cebulą w słoikach

  1. Kapustę umyć i obrać z wierzchnich liści.
  2. Kapustę pokroić na części i drobno poszatkować (opcjonalnie można zetrzeć na tarce, lub część zetrzeć a część poszatkować).
  3. Przełożyć poszatkowaną czerwoną kapustę do miski.
  4. Wlać do garnka / garnków 2 szklanki wody, 1,5 szklanki octu oraz półtorej szklanki cukru i zagotować zawartość.
  5. Umyć i obrać cebulę, następnie ją poszatkować w drobną kostkę.
  6. Zalać cebulę wrzątkiem na kilka minut i zlać wodę.
  7. Jabłka obrać, umyć i pozbyć się gniazd nasiennych (można resztki zachować na kompot z obierek z jabłek).
  8. Obrane jabłka zetrzeć na tarce.
  9. Gdy zawartość zalewy z octem w garnku zacznie wrzeć, należy dodać do niej czerwoną kapustę oraz cebulę.
  10. Należy zawartość gotować około 30 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając zawartość.
  11. Następnie dodać do garnka starte jabłka i gotować przez około 10 minut mieszając zawartość.
  12. Odstawić garnek by lekko zawartość ostygła.
  13. Przygotować wyparzone słoiki.
  14. Do każdego z nich nakładać gęsto kapustę, dociskając zawartość, mniej więcej do 2/3 – 3/4 słoika.
  15. Uzupełnić zawartość słoików zalewą, ale zostawiając około 2 cm wolnego miejsca.
  16. Słoiki zakręcić i położyć do góry dnem, jak ostygną postawić je normalnie.
  17. Po 24 godzinach można zawekować słoiki.
  18. W tym celu należy zagotować wodę ze szmatką / ręcznikiem na dnie i każdy słoik zagotowywać w ten sposób 30 minut.
  19. Po wyjęciu odstawić słoiki do góry dnem, a gdy ostygną schować normalnie położone do spiżarni.

Dodatkowe uwagi

W trakcie przygotowywania ścierać jak najszybciej wszelkie plamy i sprzątać na bieżąco kuchnie. Czerwona kapusta lubi barwić.

I jak już czerwona kapusta z cebulą do słoików została oddelegowana to oprócz zastosowania jej jako surówki, możesz łatwiej przygotować zupę z czerwonej kapusty.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://www.dietamojapasja.com/2021/08/kapusta-czerwona-do-sloikow.html
  • https://newsy.gotujmy.pl/newsy/to-jedyny-sluszny-sposob-na-czerwona-kapuste-w-sloikach-bez-tego-skladnika-sie-nie-obedzie-11804-r1/
  • https://pysznieczyprzepysznie.pl/czerwona-kapusta-w-sloikach/
  • https://www.doradcasmaku.pl/przepis-kapusta-czerwona-do-sloika-250698

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku