Są potrawy słodkie, potrawy kwaśne i słodko-kwaśne. Przetwory też można tak sklasyfikować. Do nich zaliczyć można dynię w zalewie octowej. Zamknięta w ten sposób dynia jest przekąską samą w sobie. Słodko-kwaśny pomarańczowy lub złotawy kawałek dyni, po prostu rozpływa się w ustach. W takiej postaci zawsze można zrobić z niej zupę z dyni, kopytka dyniowe, risotto, czy po prostu odlać zalewę i zmieszać z pierwszą lepszą sałatą lub zieleniną. Dynia w occie jest bardzo uniwersalna.
Czy dynię w occie trzeba gotować i pasteryzować?
Rabini są podzieleni. Część osób zagotowuje, część sobie to odpuszcza. Jeśli po zamknięciu ma się wątpliwości co do szczelności słoika, lepiej zagotować. W przypadku nieszczelnego słoika prawdopodobnie on tego nie przetrzyma i sprawa się wyjaśni. Natomiast szkoda z dynią ryzykować jedzenie zepsutych przetworów.
Jak długo wekuje się dynię w occie?
Zazwyczaj przetwory gotuje się ok. 20-30 minut. Natomiast fanatycy tyndalizacji, robią to 3 razy ;).
Jaka dynia do ciasta czy sernika?
Dynia w occie też do niektórych ciast się nada. Zwłaszcza jeśli się ją zamarynuje z goździkami i trochę większą ilością cukru. Jednak bardziej do tego przeznaczone przetwory to dynia w zalewie bez octuZobacz 📋 przepis dotyczący: dynia w zalewie bez octu! oraz mus dyniowyZobacz 📋 przepis dotyczący: mus dyniowy!.
No to, wstęp z dyni, to znaczy z bani. Popracowało się głową, czas nogami. Przepisowo zamknąć dynię krok po kroku!
Produkty do wekowania dyni w occie
- Dynia: 1 sztuka, około 2 – 2,5 kg
- Ocet spirytusowy: 1 szklanka
- Sól: 0,5 łyżeczki
- Cukier: 1 szklanka
Sprzęt do wekowania dyni w occie
- Garnek: 2 sztuki
- Słoiki: 5-6 sztuk
- Ręcznik / ścierka: 2 sztuki (do wekowania)
Procedura przygotowania dyni w zalewie octowej
- Wstawić wodę do garnka by się zagotowała.
- Dynię przekroić na pół.
- Połówki przekroić na pół (by powstały ćwiartki).
- Wybrać z ćwiartek pestki (do późniejszego suszenia) oraz miękki miąższ (do przerobienia bieżącego).
- Każdą z ćwiartek pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
- Poszczególne paski pokroić w kostkę odkrywając od nich twardą skórę.
- Po zagotowaniu się wody dodać pokrojoną dynię i gotować około 3 minuty, byle nie za długo, aby się nie rozpadały.
- Przełożyć ugotowaną dynię do słoików, które będą wekowane.
- Do garnka wlać wodę ok. 1,5 litra wody.
- Dodać do garnka szklankę cukru.
- Doprowadzić do rozpuszczenia cukru.
- Dodać do zalewy ocet.
- Doprowadzić do zagotowania.
- Słoik zalać zalewą.
- Szybko zakręcić słoik i przełożyć do góry dnem.
- Podobnie postępować dla każdego słoika.
- Po około 24 godzinach rozpocząć pasteryzację lub tyndalizację.
Dodatkowe uwagi
Dynia w zalewie octowej jest dobra do spożycia po około 2 tygodniach (bez pasteryzacji)
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://aniagotuje.pl/przepis/dynia-w-occie
- https://gotujmy.pl/pure-z-dyni-bez-pieczenia,przepisy-dynia-przepis,171242.html
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dynia-pasteryzowana-2