Facebook | Kontakt

Kopytka szpinakowe

Oceń Przepis

Co? Kopytko! Jakie kopytko? Nie kopytko, kopytka! Jakie kopytka? Kopytka szpinakowe, bo przecież nie samymi ziemniakami żyje człowiek. Wolność dla zielonych kopytek! Nie ma się co SZPINać, każde warzywa mogą być w kopytkach. Szpinak to coś więcej niż składnik zupy szpinakowejZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy szpinakowej! z mrożonego szpinaku z ziemniakami!

Dobra. Poleciałem. No to po polsku. Można z gotowanych ziemniaków upichcić coś innego niż kluski z ziemniaków i twaroguZobacz 📋 przepis dotyczący: kluski z ziemniaków i twarogu!. Tym razem przedstawię kopytka ze szpinakiem, które można zrobić bez ciężkiego sprzętu i względnie tanio. Przed przepisem chwilę opiszę, z czym to można jeść.

Z czym jeść kopytka ze szpinakiem?

Kopytka ze szpinakiem świetnie komponują się z różnymi sosami. Można podać je na przykład z delikatnym sosem serowym, ostrzejszym sosem serowo-paprykowym, bazyliowym pesto, sosem musztardowym, pomidorowym sosem lub z sosem grzybowym. Kopytka ze szpinakiem pasują także jako dodatek do mięsa, zarówno drobiowego jak i duszonej wołowiny.

Jaka surówka do kopytek ze szpinakiem?

Istnieje kilka opcji, które świetnie współgrają z kopytkami ze szpinakiem. Możesz spróbować surówki z pora i marchewki czy też surówki z selera, polanej delikatnym dressingiem z octu balsamicznego. Inną opcją jest sałatka z ogórkiem, rzodkiewkami i świeżą kolendrą. Jeśli wolisz bardziej klasyczną surówkę, możesz również przygotować surówkę z białej kapusty i marchewki, doprawioną jogurtem i przyprawami.

Czy można zamrozić kopytka szpinakowe?

Tak, można zamrozić kopytka ze szpinakiem. Aby to zrobić, po ugotowaniu kopytek, wystudź je dokładnie. Następnie ułóż je na blasze lub desce, tak by się nie stykały ze sobą, i wstaw je do zamrażarki na kilka godzin, aż będą całkowicie zamrożone. Gdy będą już zamrożone, przenieś je do szczelnie zamkniętego pojemnika lub woreczka zip, aby chronić je przed powietrzem. Zamrożone kopytka można przechowywać w zamrażarce przez około 2-3 miesiące. Żeby je zjeść, wystarczy wrzucić je do gotującej się wody i gotować przez 2-3 minuty, aż będą miękkie i gorące.

Proces ten jest też uwzględniony w poniższym przepisie, oczywiście krok po kroku.

Składniki na kopytka szpinakowe

  • Ziemniaki: ok. 1 kg
  • Szpinak mrożony: ok. 0,5 kg
  • Jajka: 2 sztuki
  • Czosnek: 2-3 ząbki
  • Mąka: ponad 3 szklanki
  • Mąka ziemniaczana: 4-5 łyżek
  • Olej: 2 łyżki
  • Sól: 2 łyżeczki
  • Pieprz: 0,5-1 łyżeczka

Sprzęt potrzebny do zrobienia kopytek szpinakowych

  • Garnek
  • Patelnia
  • Miska
  • Stolnica, kawałek stołu
  • Butelka, imitacja wałka, wałek

Procedura przygotowania kopytek szpinakowych możliwych do mrożenia

  1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować.
  2. Wlać 1-2 łyżki oleju na patelnie i podgrzać.
  3. Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać! i drobno poszatkować.
  4. Dodać na patelnię szpinak mrożony (nie trzeba rozmrażać) i podgrzewać kilka minut.
  5. Dodać do szpinaku posiekany czosnek i pół łyżeczki pieprzu.
  6. Smażyć by duża część wody odparowała.
  7. Po zredukowaniu wody ze szpinaku (częściowej, nie do zera) odstawić szpinak do wystygnięcia.
  8. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody i rozgnieść na purée.
  9. Poczekać aż ziemniaki i szpinak ostygną i wtedy dodać je do jednej miski i wymieszać.
  10. Dosypać do miski 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 jajka.
  11. Dodać do miski pół łyżeczki soli i szklankę mąki.
  12. Zawartość dokładnie wymieszać.
  13. Dodać kolejną szklankę mąki i zawartość wymieszać.
  14. Zacząć ugniatać ciasto na jednolitą masę.
  15. Jeśli ugniatanie idzie opornie i masa jest zbyt rzadka, należ dodać więcej mąki.
  16. Wyrobione ciasto odstawić do miski.
  17. Wstawić osoloną wodę w garnku.
  18. Przygotować stolnicę / kawałek stołu.
  19. Obsypać stolnicę mąką
  20. Ciasto podzielić na pół i potem na pół formując kulki.
  21. Dany kawałek ciasta rozwałkować na walec o średnicy 2-3 centymetry, bardziej 2 cm jak jest miejsce.
  22. Odcinać co 2 centymetry kawałki ciasta z wałka formując kopytka szpinakowe.
  23. Tak samo postępować dla całego uformowanego ciasta.
  24. Uformowane kopyta gotować w osolonej wodzie dodając kopytka do wrzątku.
  25. Nie gotować zbyt wielu kopytek jednocześnie. Gotować partiami.
  26. Gdy kopytko wypłynie, po 4-5 minutach wyjąć je z wody i odcedzić.
  27. Tak samo postępować aż ugotuje się wszystkie kopytka.
  28. Kopytka są gotowe do spożycia.
  29. W celu zamrożenia nadmiaru kopytek, należy najpierw oprószyć je mąką.
  30. Gdy kopytka szpinakowe już ostygną całkowicie, można je na tacce wstawić do zamrażarki (tak, żeby się ze sobą nie stykały).
  31. Po około 2 godzinach, należy wyjąć kopytka i można je przełożyć do worka w celu dalszego przechowywania w zamrażarce, dzięki takiemu podejściu kopytka ze sobą się nie skleją.

Dodatkowe uwagi do kopytek szpinakowych

Możliwe, że ciasto się do końca nie uda i kopytka będą się zbytnio kleić i masa będzie trudna do rozdziału po cięciu kopytek. Nic straconego! Wtedy po prostu można masę wybierać łyżką i rękoma lepić kopytka lub zwykłe kulki.

Źródła sprawdzane i inspiracje

  • https://beszamel.se.pl/przepisy/makarony-i-kluski/kopytka-ze-szpinakiem-prosty-przepis-re-Ryet-cGf7-Y6zQ.html
  • https://gotujwstylueko.pl/przepisy/kladzione-kluski-ze-szpinakiem
  • https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kluski-szpinakowe
  • https://www.przepisy.pl/przepis/kopytka-ze-szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeglądaj krok po kroku