Zupę z dyni bardzo często przygotowuje się w postaci kremu. Gęsta zupa, zmielona, czasem na mleczku kokosowym z imbirem i kurkumą. To jest klasyk. Czosnek zazwyczaj w zupach jest odruchowym dodatkiem. Czy nie brzmi abstrakcyjnie zupa dyniowo czosnkowa? Może i tak, ale warto spróbować takiego czegoś cośnkowego z dynią.
Czy daje się czosnek do zupy dyniowej?
Jak najbardziej. Istnieje taka potrawa jak zupa joumou, która jest od 2021 roku dziedzictwem narodowym Haiti i wpisana do listy UNESCO. W różnych jej wersjach oprócz dyni dodaje się do niej ziemniaki, cebulę, marchew, banany, czosnek, mięso mielone i tak dalej. Ten przepis nie jest przepisem na zupę joumonu, ale jak widać dynię oraz czosnek można łączyć.
Czy do kremu z dyni dodać czosnek?
Tak. Nie ma przeciwwskazań. Czosnek to przyprawa jak każda inna, chociaż w większych ilościach może być samodzielny, na przykład w zupie czosnkowejZobacz 📋 przepis dotyczący: zupie czosnkowej!. W porównaniu do zupy, czosnek w zupie dyniowej powinien być jeszcze bardziej rozdrobniony.
Jakie przyprawy dajemy do kremu z dyni?
Tutaj ograniczeniem jest wyobraźnia. Najczęściej są to kurkuma, słodka i ostra papryka, natka pietruszki, świeży tymianek czy popularny w Polsce majeranek.
Natomiast najlepszą przyprawą do zupy dyniowej jest jej realizacja krok po kroku. Zapraszam.
Produkty na zupę dyniowo – czosnkową
- Czosnek: 4 ząbki
- Dynia: 0,25 sztuki ok. 0,5 kg
- Ziemniaki: 3-4 sztuki
- Masło: 2 łyżki
- Sól i pieprz: według uznania
- Chleb: 2 kromki lub więcej
- Majeranek: 1 łyżka
- Tymianek: 1 łyżeczka
Sprzęt konieczny do ugotowania zupy dyniowo–czosnkowej
- Garnek: 2 sztuki
- Patelnia
Procedura gotowania zupy dyniowo-czosnkowej
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło.
- Dodać do patelni pokrojone ziemniaki.
- Czosnek obraćZobacz 📋 przepis dotyczący: Czosnek obrać! i drobno posiekać.
- Po około 5 minutach smażenia ziemniaków dodać do nich czosnek.
- Dosypać majeranek i tymianek oraz trochę pieprzu i soli.
- Smażyć około 2-3 minuty.
- Wlać do garnka ok. 1 do 1,25 litra wody i gotować.
- Dodać do garnka zawartość patelni.
- Gotować około 30 minut.
- Dynię pokroić w kostkę (użyć bez pestek i miękkiego środka).
- Do nowego garnka dolać trochę wody.
- Dorzucić do tego garnka pokrojoną dynię.
- Gotować do miękkości / można lekko poddusić.
- Mieszać w garnku by się dynia nie przypaliła i starać się nie dodawać wody.
- Na koniec połączyć oba roztwory w jeden i gotować przez kilka minut.
Dodatkowe uwagi
Zupę dyniowo-czosnkową można też zrobić z zupy czosnkowejZobacz 📋 przepis dotyczący: zupy czosnkowej! przygotowanej wcześniej.
Zamiast dyni prosto z pola, można użyć dyni w zalewie bez octuZobacz 📋 przepis dotyczący: dyni w zalewie bez octu!, dyni w zalewie octowejZobacz 📋 przepis dotyczący: dyni w zalewie octowej! czy musu dyniowegoZobacz 📋 przepis dotyczący: musu dyniowego!. Oczywiście, jeśli się ma 🙂 w swojej spiżarni.
Źródła sprawdzane i inspiracje
- https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dynia-pasteryzowana-2
- https://viagusto.pl/dynia-w-szybkiej-zalewie-bez-octu-dynia-marynowana/
- https://kuchnialidla.pl/zupa-czosnkowa